Hoe bepaal je prijzen als ondernemer?
01 september 2021 
in Prijzen

Hoe bepaal je prijzen als ondernemer?

Als ondernemer zijn er meerdere dingen waar je niet onderuit komt en één daarvan is het bepalen van je prijs voor diensten en/of producten. Je loopt misschien tegen de volgende vragen aan:  

 • Tegen welke prijzen bied ik mijn product/dienst aan?  
 • Vraag ik niet te veel en schrik ik potentiële klanten niet af?  
 • Vraag ik niet te weinig en schrik ik daarom juist potentiële klanten af? 
 • Ik heb teveel klanten, moet ik een hogere prijs vragen?  
 • Kan ik mijn tarieven verhogen?  

Ik help je graag op weg met het bepalen van jouw prijs voor je diensten/producten.  

Verkies jij luisteren boven lezen? Dan heb ik goed nieuws! Je kunt hier de podcast beluisteren over het bepalen van je prijzen.  

Bereken het aantal uren voor jouw dienst/product 

Bij een coachtraject staat het aantal uren vaak op voorhand vast omdat je vaste momenten hebt dat je jouw klant spreekt. Maar stel dat jij een marketingpakket wilt samenstellen voor klanten waar bepaalde werkzaamheden bij inbegrepen zitten, dan kan het zijn dat je nog niet precies weet hoeveel uur je daaraan besteed. Het is dan raadzaam om met 1 klant te starten en een inschatting te maken van je uren bij het bepalen van de prijs. Door vervolgens je uren bij te houden, kun je monitoren of de prijs van je pakket in verhouding staat tot het aantal uren dat je aan jouw werkzaamheden besteed. 

 

Bereken je uurtarief voordat je jouw prijs bepaald  

Naast het bepalen van de tijdsinvestering, is het verstandig om eerst jouw uurtarief te berekenen voordat je begint met een verkoopprijs te berekenen. Misschien heb je al een uurtarief in gedachten, maar ik wil je vragen om de volgende 4 stappen te doorlopen zodat je een uurtarief kiest dat bij jou past:  
 

 1. Bepaal wat je jezelf wil uitkeren in nettoloon per maand  
 2. Verdubbel dat voor je bruto inkomen in verband met belasting  
 3. Tel daarbij de bedrijfskosten op. Dit is de omzet die je wilt behalen.  
 4. Deze omzet deel je door je declarabele uren per maand. Dit zijn de uren die jij kan doorberekenen aan klanten.  

 

De uitkomst hiervan is jouw uurtarief.  

 

Prijzen verhogen  

Als je jouw uurtarief hebt berekend, dan heb je een minimum uurtarief wat je moet vragen als je diensten/producten levert. Dit uurtarief kun je natuurlijk verhogen met een marge. Maar hoe hoog kan die marge dan zijn? Hoe bepaal je of je jouw prijzen kan verhogen?  

 

Dit is van een paar factoren afhankelijk en als mensen vragen naar de opbouw van je prijs, kun je ook naar deze factoren verwijzen.  

 

De markt 

Stel dat jouw uurtarief met een marge daar bovenop €200 per uur is, maar in jouw vakgebied is €50 per uur gangbaar voor de werkzaamheden, dan krijg je waarschijnlijk weinig werk. Tenzij je jouw opdrachtgever ervan kan overtuigen waarom je dat bedrag waard bent. Toch wordt het waarschijnlijk lastiger om klanten te krijgen. Dus denk daar goed over na wanneer je jouw prijs bepaald.  

 

 De doelgroep 

Doe op voorhand een doelgroeponderzoek. Wat heeft jouw klant voor jouw dienst/product over? Als jij je richt op startende ondernemers, dan investeren zij minder snel een bedrag van €8.000 voor een dienst dan ervaren ondernemers die al een aantal jaar ondernemer zijn.  

 

Jouw concurrenten 

Deze factor ligt tegen die van de markt aan, maar een goed vergelijkingsonderzeok is nooit verkeerd. Of liever, een inspiratie onderzoek. Vergelijken met anderen is nooit heel erg leuk, maar inspiratie opdoen wel. Kijk naar welke prijzen jouw concurrenten vragen en wat zij voor die prijs aanbieden.  

Misschien kan jij net iets anders aanbieden, waardoor je opvalt en een andere prijs kan vragen.  

 

Ook hier geldt, als je enorm afwijkt, moet het voor je potentiële klant duidelijk zijn waarom. Laat dit dan duidelijk terugkomen op je website, maar ook tijdens bijvoorbeeld een kennismakingsgesprek.  

 

Je gevoel 

Kies juist voor een prijs die net wat oncomfortabel voelt. Dan heb je de juiste prijs te pakken. Kies je voor een prijs waarbij je jezelf volledig comfortabel voelt, dan ben je waarschijnlijk net iets lager gaan zitten qua prijs dan je eigenlijk zou willen en wat je ook waard bent.  

 

Het resultaat 

Bedenk bij het bepalen van je prijs ook wat het resultaat is wat jouw dienst/product oplevert. Krijgt jouw klant door gebruik te maken van je diensten/producten extra veel klanten en dus meer omzet? Dan zorgt dat ervoor dat je een hogere marge op je prijs kan vragen. Denk vooral dus aan de transformatie die jouw klanten ondergaan als ze met jou werken.  

 

Prijs bepalen zegt iets over positionering 

Het bepalen van je prijs zegt ook iets over hoe jij jezelf wilt positioneren in de markt. Wil jij alleen maar high-end klanten of wil je juist bereikbaar zijn voor ondernemers die nog niet zoveel kunnen investeren? Waar voel jij je het prettigst bij?  

 Ga nooit voor een te goedkope prijs 

Een wijze les die ik je wil meegeven is dat je nooit voor een te goedkope prijs moet gaan. Hier zijn 2 redenen voor:  

 1. Je weet wat jouw dienst/product waard is. Als je het te laag aanbiedt, voelt het voor jou ook niet goed. Jij weet wat de klant krijgt en dat is veel meer dan zij ervoor betalen.  
 2. Misschien vervelend om te zeggen, maar juist de klanten die door een lage prijs worden aangetrokken, zijn de klanten die het meeste tijd kosten. Dat is ook wel het dubbeltje op de eerste rang effect.  

 

Jij wilt toch ook liever klanten die met plezier jouw dienst afnemen en daarvoor willen betalen? Jouw mindset om deze klanten te helpen is dan ook anders.  

 

Betekent dit dat je nooit korting moet geven? Nee, soms gun je het iemand om voor een lage prijs je dienst/product te kopen of heb je een actie.  

 

Verhoog je inkomen als ondernemer 

Wil jij op een laagdrempelige manier meer over dit onderwerp te weten komen? Zodat jij precies weet:  

 • Hoeveel salaris jij aan jezelf kan uitbetalen 
 • Hoe je jouw salaris kan laten groeien en waar je rekening mee moet houden  
 • Wat jouw financiële doelen zijn en hoe je die kan bereiken  

 


Bekijk dan eens mijn 1 op 1 trajecten

Over de schrijver
Reactie plaatsen