Tips voor meerdere verdienmodellen
21 oktober 2021 
in Winst

Tips voor meerdere verdienmodellen

Tips voor meerdere verdienmodellen


Als ondernemer is het belangrijk om meerdere verdienmodellen te creëren. Wanneer je maar één verdienmodel hebt en dat verdienmodel werkt niet meer, dan heb je namelijk een probleem. Moet je op zo’n moment nog een nieuw verdienmodel bedenken en opzetten, dan is de kans groot dat het al te laat is.  

 

Ik vertel je graag over:  

 • Waarom nummer 1 het meest gevaarlijke nummer is in je business 
 • Waarom meerdere verdienmodellen je bedrijf minder kwetsbaar maken 
 • Tips omtrent het creëren van meerdere verdienmodellen  

 

Vind je het fijner om naar deze informatie te luisteren? Ik nam er ook een podcast over op.  Je kan deze hier beluisteren

 

Nummer 1 is het meest gevaarlijke nummer in je business 

Er is één hoofdreden waarom je niet afhankelijk moet worden van 1 inkomstenbron. 1 is namelijk het meest gevaarlijke nummer in je business. Denk aan onder andere:  

 • 1 klant 

 • 1 verdienmodel 

 • 1 manier om klanten binnen te halen  

 

Als dat ene wegvalt, dan heb je een groot probleem. Stel je voor dat 80% van je inkomsten afkomstig is van 1 klant en die besluit om met jou te stoppen, dan heb je best een groot probleem.  

 

Nog een ander recent voorbeeld. Stel dat jij jouw klanten alleen maar binnenhaalt via  Facebook advertenties, dan loop je waarschijnlijk sinds de iOS 14 update ook tegen problemen aan. Facebook adverteren is over het algemeen namelijk een stuk minder winstgevend doordat kosten per lead zijn toegenomen. Sommige ondernemers geven nu het dubbele uit om hetzelfde resultaat te bereiken. Hoe fijn zou het dan zijn als Facebook adverteren niet je enige manier is om klanten aan te trekken?  

 

Meerdere verdienmodellen maakt je bedrijf minder kwetsbaar 

Het is dus gevaarlijk om van 1 klant en/of 1 manier om klanten binnen te halen afhankelijk te zijn, maar het is ook gevaarlijk om maar 1 verdienmodel te hebben. Het meest recente voorbeeld – waar je zelf misschien ook last van hebt gehad – was Corona in 2020. Tal van ondernemers waren ineens in paniek omdat hun manier om inkomsten binnen te krijgen wegviel.  

 

Ik weet niet of jij dat moment nog terug kan halen, maar toen ik rond die periode mijn Instagram opende was het één grote paniekgolf. De online programma’s (goede en slechte) schoten als paddenstoelen uit de grond in de weken daarna. Sommige succesvol en sommige niet.  

 

Zo zag je bijvoorbeeld ook restaurants waar je eerst alleen op locatie kon eten, thuisbezorgen of de mogelijkheid bieden om af te halen. Een groot deel hiervan doet dit nu nog steeds.  

 

Met meerdere verdienmodellen ben je nu eenmaal minder kwetsbaar als ondernemer.  

 

Verdienmodellen rondom jouw kernactiviteit 

Meerdere verdienmodellen klinkt misschien als iets wat heel veel werk en dus tijd kost. En er zijn tal van mensen die vinden dat je ook in je bedrijf minimalistisch moet zijn en het gewoon bij 1 aanbod moet houden.  

 

Maar meerdere verdienmodellen betekent niet automatisch extra werk. Je kunt het zo werkintensief maken als je wilt. Wil jij nog 4 andere bedrijven opbouwen naast jouw huidige bedrijf? Dan kan dat, maar dat is over het algemeen veel werk.  

Je kunt er ook voor kiezen om meerdere verdienmodellen rondom jouw kernactiviteit te creëren, dus rondom jouw huidige bedrijf.  

 

 Vergis je niet, een extra verdienmodel hoeft ook niet standaard tot het passieve inkomen te behoren en bestaan ook niet alleen uit online programma’s.  

 

Ik deel graag wat tips over het creëren van meerdere verdienmodellen.  

 

Tip 1: Kijk altijd goed wat er bij je past 

Heb je een hekel aan online programma’s? Ga er dan niet één maken omdat je denkt op die manier makkelijk geld te verdienen. Heb je niets met groepstrainingen? Geef deze dan ook niet, want jij staat dan niet volledig in jouw kracht. Vergeet dus wat de rest van de wereld zegt wat je zou moeten doen en blijf trouw aan jezelf.  

 

Als je jezelf er niet goed bij voelt, dan kan je het ook niet verkopen. Mensen zien en voelen dat aan je. Geloof jij niet in je product, waarom zouden andere mensen dat dan wel doen?  

 

Tip 2: Onderzoek waar je heen wilt met jouw bedrijf 

Wil jij een kantoor met meerdere mensen, wil je digital nomad worden of wil jij een ondernemer zijn met 1 personeelslid? Alles is goed, maar pas daar je verdienmodel op aan.  

 

Als jij digital nomad wilt worden in Zuid-Amerika, dan is het niet handig om een verdienmodel te hebben met regelmatige livesessies. Het tijdsverschil is niet handig en het geeft je minder vrijheid. Dan past een passieve inkomstenstroom waarschijnlijk goed bij jou.  

 

Stel dat jij een kantoorruimte huurt omdat je meerdere personeelsleden hebt en je vindt het leuk om mensen iets te leren? Dan kan het een goed idee zijn om groepstrainingen te geven.  

 

Tip 3: Kopieer niet klakkeloos iemand anders zijn verdienmodel 

Ik neem even het voorbeeld van online programma’s en cursussen. Je struikelt er op dit moment over. Het lijkt wel bijna een standaard om te hebben als je ondernemer bent.  

 

Helaas is de kwaliteit niet altijd goed en soms gewoon bedroevend slecht.  

 

Ik koop bijna nooit online programma’s, maar ik had er laatst één gekocht bij een bekend merk. Het was een aanbieding van €59 en ik kreeg 14(!) modules. Ik was helemaal blij. Maar uiteindelijk bleek dat elke module uit een les met 6 regels tekst, een meditatie van 2 minuten en een filmpje van 6 minuten waarin een ondernemer zijn dienst keihard aan het verkopen was en dan nog een oefening van 1 zin. Dit was echt zonde van het geld en dan ging het nog maar om €59.  

 

Onderschat niet hoe moeilijk het is om een goed online programma neer te zetten wat ook nog financieel succesvol is.  

 

Vooral dat laatste is een ding. Ook al heb je een kwalitatief goed online programma met een goede prijs, mensen moeten het nog wel kopen. Op social media lijkt het allemaal zo makkelijk, maar dat is het zeker niet.  

 

De één verkoopt een online programma van €300 aan 300 mensen. Vaak zijn dit influencers met ongeveer 40.000 volgers, dus 0,75% van die volgers koopt. Heb jij dus bijvoorbeeld 1000 volgers, dan zullen 7 mensen jouw programma kopen.  

 

Dus kopieer niet klakkeloos iemands verdienmodel, maar kijk wat het beste bij jou past. En kijk ook naar waarom deze persoon waar je eventueel een verdienmodel van wilt kopiëren zo succesvol is. Kijk daarna kritisch naar jezelf en vraag jezelf af of dit nu al mogelijk is.  

 

Tip 4: Denk breder 

Bij elke ondernemer die ik help, verzin ik zo 3 potentiële verdienmodellen. En dat zijn geen online programma’s. Er is  zoveel mogelijk met jouw onderneming en met jouw netwerk. Ga een keer 1 dag op de hei zitten en denk er over na.  

 

Vragen die je daarbij kunnen helpen:  

 • Op welke manier kan jij je dienst/product nog meer aanbieden?  

 • Hoe kan je daarmee inkomsten genereren?  

 • Wat doen andere bedrijven en kan je daar een versie van verzinnen die succesvol is voor jou? 

 • Wat is daarvoor nodig?  

 • Welk salaris wil je behalen?  

 • Welke omzet past hierbij?  

 • Welke prijzen moet je vragen voor die nieuwe verdienmodellen?  

 • Hoe ga je het op de markt brengen?  

 • Zitten jouw klanten hierop te wachten?  

 

Geloof mij, het kan heel simpel zijn door het net op een andere manier in te richten of toch iets heel anders te bedenken.  

 

Wel kan het voorkomen dat je belemmeringen voelt. Want ‘wie zit er nu op mij te wachten?’ of ‘ben ik hier wel goed genoeg voor?’.  

 

Actie in de taxi met meerdere verdienmodellen 

Kom je hier niet helemaal uit? Dan help ik jou graag. Bij mijn Finance & Growth traject zit standaard een strategiemiddag waarbij we uitgebreid naar jouw bedrijf gaan kijken en verdienmodellen bedenken die bij jou en jouw bedrijf passen. We stellen direct een financieel plan op met financiële doelen.  

 

Omdat het een traject is van 3 maanden, kijken we daarna ook naar je voortgang en je belemmeringen. Bekijk hier alle informatie over Finance & Growth 


Of je kan de online cursus " op reis naar meerdere verdienmodellen volgen" voor €49. Klik hier voor meer informatie 

Over de schrijver
Reactie plaatsen