3 stappen om te bepalen of je een investering wel of niet kan doen
04 mei 2023 

3 stappen om te bepalen of je een investering wel of niet kan doen

De meest gestelde vraag vanuit mijn klanten is of ze een bepaalde investering wel of niet kunnen doen. De ene keer gaat dit om een grote investering die in één keer gedaan moet worden voor bijvoorbeeld een opleiding of een kantoorruimte. De andere keer gaat het om een investering voor meerdere maanden zoals bijvoorbeeld online advertenties of het inhuren van personeel.  


 

Maar waar moet je nu op letten wanneer je een investering voor jouw bedrijf wilt doen?  

 

Zorg ervoor dat je een buffer hebt 

Het allereerste wat ik heb gedaan toen ik mijn bedrijf ben gestart, is een buffer opbouwen. Voor mij voelde het veilig om een buffer te hebben van 50k. Mochten opeens al mijn klanten besluiten om te stoppen, dan kan ik hier nog 2 jaar van rondkomen.  

 

Je kan uiteraard voor jezelf bepalen welke buffer jij wilt opbouwen. Ik raad altijd aan mijn klanten aan om een buffer van minimaal 3 tot 6 maanden te hebben. Stel je wordt ziek en jouw bedrijf is afhankelijk van jou of er speelt in de maatschappij iets zoals corona, dan kun je op die manier jezelf nog wel salaris uit blijven betalen.  

 

Nadat ik die buffer van 50k had bereikt, wist ik dat het geld dat nu extra binnenkwam kon investeren. Ik investeer het geld vooral in reizen. Zo geef ik per maand ongeveer €6.000 uit aan reizen. Veel mensen vinden dit gek, maar reizen maakt mij gelukkig. Ik krijg er inspiratie van en ik kom op de mooiste plekken en leer de meest interessante mensen kennen.  

 

Je kan er zelf voor kiezen waar je in investeert. Je kan het bijvoorbeeld:  

  • Vasthouden in je bedrijf. Je doet verder dan niets met het geld dat binnenkomt.  

  • Investeren in je bedrijf. Denk aan een opleiding, het inhuren van mensen, software, etc.  

  • Uitkeren aan jezelf. Dat wil zeggen dat je jezelf een hoger salaris geeft of bijvoorbeeld af en toe een extra winstuitkering doen zoals ik dat doe voor mijn reizen.  

 

Kies vooral voor investeringen die jou gelukkig maken en bijdragen aan jouw persoonlijke en/of zakelijke doelen.  

Maak een financieel plan  

Een belangrijke stap die je zeker niet mag overslaan in het bepalen of je ergens in kan investeren of niet, is het maken van een financieel plan. Ik gebruik hier altijd het financieel dashboard voor dat ik ontwikkeld heb. Dit dashboard geeft inzicht in:  

  • Hoeveel omzet je binnenkrijgt en de komende maanden verwacht binnen te krijgen.  

  • Jouw zakelijke en privé kosten.  

  • Wat ervoor nodig is om jouw gewenste salaris uit te betalen.  

  • Of je een tekort krijgt op je rekening of niet.  

 

Voor €14,50 kun jij het financieel dashboard hier aanschaffen zodat jij hier zelf ook duidelijk inzicht in krijgt aan de hand van cijfers en handige grafieken.  

 

Het financieel dashboard gaf mij bijvoorbeeld vorig jaar het inzicht dat er in februari minder omzet binnen zou komen. Ik heb er toen voor gekozen om meer tijd te investeren in mijn marketing en een nieuw aanbod te lanceren. Uiteindelijk werd het één van mijn beste maanden van dat jaar.  

 

Door voor jezelf duidelijk te maken hoeveel omzet er binnenkomt, hoe hoog jouw kosten zijn, welk salaris je jezelf wilt uitkeren en welk bedrag er naar de belasting gaat, weet je precies welk bedrag er overblijft.  

 

Neem het nieuwe budget mee in jouw berekeningen 

De derde en laatste stap die je zet is het meenemen van het budget voor investeringen in jouw berekeningen. Op die manier kom je erachter of je tijdens bepaalde maanden wellicht meer omzet nodig hebt of niet. Of je kan ervoor kiezen om tijdens deze maanden bijvoorbeeld iets minder salaris aan jezelf uit te keren, zodat je bepaalde investeringen kan doen.  

 

Houdt er in elk geval rekening mee dat je die buffer blijft behouden en prioriteer de investeringen die je wilt doen. Soms kan niet alles in één keer gedaan worden en is het belangrijk om de investeringen stap voor stap te doen.  

 

De investering is nodig voor het behalen van jouw omzetdoel  

In sommige gevallen is het zo dat er een investering nodig is om jouw omzetdoel te behalen. Denk aan bijvoorbeeld online adverteren.  

 

Mijn advies is dan om met een laag bedrag te starten en zodra je ziet dat het succesvol is, kun je dit bedrag opschalen. Zie je na 2 of 3 maanden dat het niet oplevert wat je had verwacht, dan is mijn advies om ermee te stoppen en naar andere manieren te kijken om jouw omzet te verhogen zodat je jouw omzetdoel behaalt.  

 

Van financiële stress naar financiële rust en groei 

Zodra je op deze manier naar je investeringen kijkt en overwogen beslissingen kunt nemen, merk je dat je geen financiële stress meer hebt. Je ervaart financiële rust en kunt vanuit daar verder groeien.  

 

Wat ik in de praktijk vaak merk, is dat ondernemers soms een blinde vlek hebben als het gaat om investeringen. Er wordt dan met name gekeken naar de korte en niet naar de lange termijn. Ook gaat het soms mis in de prioritering van investeringen. Een objectieve blik is dan vaak fijn.  

 

Ik kijk op een andere manier naar jouw cijfers dan jij dat doet en stel altijd (kritische) vragen zodat jij helder krijgt of het echt een goede investering is of niet. Verbieden doe ik niet, maar advies geven wel. Vind jij het ook fijn als er iemand meekijkt naar jouw cijfers, financieel plan en prognose voor de toekomst? Kijk hier vooral voor meer informatie over het samenwerken met mij en plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.  

Over de schrijver
Reactie plaatsen