Vergeet omzet en winst. Cash is king!
12 januari 2022 
in cash

Vergeet omzet en winst. Cash is king!

Cash is King 

Omzet en winst zijn belangrijke graadmeters om te kijken of je bedrijf financieel gezond is. De focus wordt hier vaak ook het meest opgelegd. Want zonder omzet en winst, gaat het al snel niet goed met je bedrijf.  

 

Maar de belangrijkste graadmeter wordt snel vergeten en dat is CASH. Oftewel, het saldo wat op je bankrekening staat.  

 

Je kan nog zoveel omzet en winst hebben als bedrijf, als dit niet op je bankrekening te merken is, dan heb je een probleem. Want zonder geld op de bank kan je niet:  

  • Je leveranciers betalen 

  • Je personeel betalen  

  • Jezelf uitbetalen  

  • Investeren in jezelf of je bedrijf 

 

Geld op je bankrekening is dus echt heel belangrijk!  

 

Goede omzet en winst, maar geen cash. Hoe kan dat?  

Ik ken veel bedrijven die een goede omzet en winst draaien, maar toch niet genoeg geld hebben. Dit kan een aantal oorzaken hebben.  

 

Je klant betaalt niet  

Als jij factureert, dan wordt dit wel als omzet geregistreerd in je administratie, maar dat betekent niet dat jij het geld al op je bankrekening hebt staan. Check dan ook altijd je openstaande verkoopfacturen tijdens je wekelijkse/maandelijkse administratiemoment en stuur herinneringen als klanten niet op tijd betalen.  

 

Je hebt verkeerde betaalafspraken gemaakt  

Je hebt bijvoorbeeld afgesproken dat de klant achteraf betaald, terwijl jij heel veel moet investeren om aan de wens van de klant te voldoen. Dit kan voor een tijdelijk negatief saldo zorgen op je bankrekening.  

 

Je betaalt jezelf te veel salaris uit  

Een bekend probleem bij ondernemers. Ze hebben geld nodig voor vaste lasten, alleen er is niet genoeg winst. Dus nemen ze teveel op van hun zakelijke rekening. Bereken goed wat je jezelf echt kan uitkeren. Je kan hiervoor het financieel dashboard gebruiken. In het financieel dashboard vul je welke salaris je wilt verdienen, je zakelijke kosten en je omzetverwachting. Het dashboard rekent dan automatisch uit of je genoeg winst behaald om je jouw gewenste salaris uit te keren. Je kan het financieel dashboard hier bestellen. 


Je geeft teveel uit aan zakelijke kosten 

Toch die dure coach inhuren of toch die software aanschaffen, terwijl je dit (nog) niet kan betalen. Er is niets mis mee om investeringen te doen, check alleen wel of je het echt kan betalen en dat je niet in de problemen komt.  

 

Heb jij voldoende cash?  

Hopelijk heb ik je inzicht gegeven in waarom cash zo belangrijk is. Ik daag je uit om kritisch te kijken naar jouw omzet, winst en daadwerkelijke cash. Heb je voldoende cash of niet? Of zou je misschien meer willen?  

 

Als je hulp nodig hebt om hier inzicht in te krijgen en de juiste beslissingen te (leren) nemen op financieel gebied? Plan hier een gratis kennismakingsgesprek in.  

Over de schrijver
Reactie plaatsen