De juiste prijs bepalen voor jouw product/dienst
21 april 2020 

De juiste prijs bepalen voor jouw product/dienst

Prijs bepalen

De juiste prijs bepalen voor jouw product/dienst

De juiste prijs bepalen voor jou product/dienst is altijd een uitdaging. Hoe bepaal je nu je prijs voor je diensten en producten? Of je nu een startende ondernemer ben of een nieuwe dienst of product aanbiedt, altijd komt dat moment dat je je prijs aan de klant moet doorgeven.

En dat kan moeilijk zijn: Hoeveel zijn je diensten waard? Is de prijs niet te hoog? Schrik je klanten niet af? Is je prijs niet te laag? Ik geef je hier 4 tips die je gaan helpen om de juiste prijs te bepalen. Met als resultaat dat jij vol zelfvertrouwen je prijs kan noemen.

4 tips om de juiste prijs te bepalen

1: Bepaal de kosten van je lifestyle

Met je onderneming wil je genoeg geld verdienen om aan je verplichtingen te kunnen voldoen. Je moet je hypotheek betalen, je energienota, je boodschappen etc.  Ook wil je sparen om op vakantie te gaan, voor een studie of voor die mooie paar schoenen.

Het is belangrijk om deze kosten inzichtelijk te hebben. Maak een overzicht van je maandelijkse vaste lasten, eenmalige uitgaven zoals uit eten gaan en bepaal daarnaast wat je per maand wilt sparen.

Als je dit inzichtelijk hebt, weet je hoeveel winst je moet maken.

 2: Bepaal je bedrijfskosten, belastingen en bijdrage zorgverzekering

Bij het  bedrag wat je bij 1 hebt berekend ( wat je nodig hebt voor je lifestyle) gaan we nu de belastingen, bijdrage zorgverzekering en de bedrijfskosten optellen.

Het winstbedrag vermenigvuldig je maal 2 om de inkomstenbelasting en bijdrage  zorgverzekering te dekken. Het is een grove inschatting, maar beter te hoog dan te laag.

Daarna gaan we kijken naar je vaste lasten per maand. Wat ben je kwijt aan huur ,abonnementen etc.

Ten slotten gaan we kijken naar je  bedrijfskosten . Bedrijfskosten zijn de kosten die je maakt om je dienst/product te verkopen. Denk hierbij aan kosten voor je marketing, website, inkoop van producten, huur van een pand, verzekeringskosten.

Als je dit allemaal bij elkaar optelt, kom je op de omzet die je maandelijks moet halen.

De juiste prijs bepaal je dan door te behalen omzet te delen door de verwachte verkoop. Dit geeft een eerste indicatie van de juiste prijs om geen verlies te draaien.

 

3: Zet je prijs niet te laag in!

Je prijs is bijna nooit de reden waarom klanten niet bij jou kopen!!!

Het gaat om de verbinding die je hebt met je klanten; hoe je klanten zich bij jou voelen. Vertrouwen ze jou genoeg dat jij diegene bent die hun probleem op kan lossen en toegevoegde waarde gaat geven.

Tevens kan bij een lage prijs klanten gaan twijfelen over de kwaliteit van het product of de dienst.

Je kan eenmalig wel een lage prijs gebruiken om klanten binnen te halen.  Maar zeg dat het product of dienst met een lage prijs een pilot betreft en dat de prijs snel zal gaan stijgen.

Dit heeft ook alles te maken met Moneymindset 

 

4: De wet van vraag en aanbod

Als je een unieke speler ben in de markt, kun je een veel hogere prijs vragen, dan als je een van velen bent.Doe onderzoek naar je concurrenten. Hoeveel vragen zij voor hun diensten en producten. En waar zit jouw meerwaarde. Als je een veel hogere prijs hanteert dan je concurrenten of juist een veel lagere prijs, gaan je klanten twijfelen.

Reken ook met een variabel tarief.  Als er een spoedopdracht is of een ingewikkelde opdracht, kun je overwegen meer te vragen.

 

Het belangrijkste is dat je er zelf in gelooft. Geloof dat jij het waard ben om deze prijs te vragen. Als jij er niet in gelooft, hoe moeten klanten dat dan doen?

 

Voor meer informatie kan je terecht bij de online module van Cash is Queen. Hier is een model waarbij je je prijs kan berekenen, worden verdienmodellen besproken en gaat het over je money mindset. Je kan deze hier bestellen.

 

 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen