Wanneer stap je over van een eenmanszaak naar BV?
15 maart 2023 

Wanneer stap je over van een eenmanszaak naar BV?

Fleur is nu al  2 jaar klant bij mij. Ze is de afgelopen jaren hard gegroeid. In 2022 behaalde zij een omzet van €180.000 doordat we de afgelopen jaren hebben gewerkt aan meer structuur, inzicht en overzicht. In 2022 heeft zij zelfs iemand in dienst genomen. 

“ Is het niet eens tijd voor een BV”? was de vraag die ze mij stelde afgelopen maand.  

Goede vraag, want sommige ondernemers gaan te snel over naar een BV en sommige veel te laat.  

Wat zijn nu de voordelen van  een BV voor jouw als ondernemer en van wanneer is het gunstig om naar een BV over te stappen? Onderstaand benoem ik de punten waar je rekening mee dient te houden als je wilt overstappen naar een BV.

1. Belasting

Wanneer je een BV hebt betaal je minder belasting over je winst. Dit wordt interessant wanneer je ongeveer €150.000 winst hebt per jaar. Het gaat dus echt om winst en niet om de omzet. Een belangrijk verschil wat nog regelmatig wordt vergeten. Zit je onder de €150.000 winst, dan betaal je bij een eenmanszaak veel minder belasting dankzij diverse aftrekposten. 

Hieronder volgt wat meer uitleg. 

Wanneer je een eenmanszaak hebt, doe je naast je BTW aangifte ook één keer per jaar inkomstenbelasting.

In deze aangifte inkomstenbelasting wordt er gevraagd om je balans en resultatenrekening in te vullen. Over de winst betaal je vervolgens belasting, maar van de winst gaat nog wel het volgende af: 

 • De startersaftrek
 • Zelfstandige aftrek 
 • MKB vrijstelling 

Het winstbedrag wat daarna overblijft wordt gerekend tot jouw inkomen en daar betaal je vervolgens belasting over. Wanneer je hoge winsten hebt betaal je hier als eenmanszaak 51,75% belasting over als maximum tarief.

Heb je een BV, dan werkt dit iets anders. 

Je betaalt jezelf dan namelijk salaris uit (Meer hierover later in dit blog). Dit wordt gezien als onderdeel van jouw zakelijke kosten. Over dit salaris betaal je daarom ook loonbelasting. Doordat jouw salaris onderdeel uitmaakt van jouw winst, wordt de winst lager. 

Met een BV doe je dus wel de inkomstenbelasting, maar je geeft daarin niet de winst op van je bedrijf, maar het salaris en de loonbelasting die je al hebt betaald. 

Daarnaast betaal je Vennootschapsbelasting (VPB). Deze wordt gerekend over jouw winst en komt neer op 19% t/m €200.000 winst en vanaf €200.000 komt dit neer op 25%.

Stel dat jij dus €150.000 winst maakt bij een eenmanszaak, dan betaal je bijna 50% belasting, terwijl dit bij een BV slechts 20% is. Daarnaast heb je dan nog wel te maken met dividendbelasting als je winst aan jezelf uitkeert naast je salaris. Dit is 15%. Natuurlijk doe je ook gewoon de BTW aangifte. 

2. Salaris

Met een eenmanszaak betaal je vanuit jouw winst ook jouw salaris. Je hoeft geen salarisverwerking te doen en er is geen minimum of maximum.

Bij een BV ligt dat net wat anders. 

Meestal heb je een holding en een werkmaatschappij. In de werkmaatschappij komen alle inkomsten en uitgaven van je diensten/producten binnen. Vanuit jouw holding betaal je jezelf salaris. 

De holding berekent een maandelijkse managementfee aan de werkmaatschappij en met het geld dat aan de holding wordt overgemaakt, wordt na een salarisrun jouw salaris uit de holding betaald. 

Hier zit, anders dan bij een eenmanszaak, wel een minimum aan vast, namelijk €48.000 salaris per jaar of als het gebruikelijke salaris in jouw branche hoger is, dan geldt dat salaris. Wil je jezelf minder salaris uitkeren, dan moet dat worden aangevraagd bij de Belastingdienst. 

3. Aansprakelijkheid

Een ander voordeel van een BV is de verminderde persoonlijke aansprakelijkheid. Met een eenmanszaak ben je voor 100% aansprakelijk en kunnen eventuele schuldeisers aanspraak doen op jouw privé vermogen. Gaat er veel geld om in jouw bedrijf en loop je hoge risico's, dan kan dit een goede reden zijn om over te stappen naar een BV. 

4. Jaarrekeningen

Het nadeel van een BV is dat je een jaarrekening moet laten maken en deponeren. Dit hoef je met een eenmanszaak niet te doen. Waar de jaarrekening uit bestaat is afhankelijk van de grootte van je bedrijf. Het laten maken van de jaarrekening en het deponeren ervan brengt altijd extra kosten met zich mee. 

Korte samenvatting

Er zijn dus een aantal voor- en nadelen wanneer je wilt overstappen naar een BV. Hieronder heb ik ze overzichtelijk voor je op een rij gezet. 

Voordelen

 • Vanaf €150.000 winst betaal je minder belasting 
 • Je bent niet meer persoonlijk aansprakelijk 
 • Jouw bedrijf heeft een ander imago dan met een eenmanszaak. Dit kan in sommige branches als meer professioneel ervaren worden. 
 • Je kunt makkelijker investeerders aantrekken i.v.m. de aansprakelijkheid. 

Nadelen

 • Je hebt veel meer administratieve verplichtingen dan met een eenmanszaak. Denk bijvoorbeeld aan de jaarrekening en het deponeren daarvan. 
 • De grens zit ongeveer rond de €150.000 winst. Cirkel je hier omheen of is jouw omzet en winst niet heel stabiel, vraag dan jouw boekhouder of accountant wat de beste optie is. Het kan namelijk best zo zijn dat het voor jou dan nog voordeliger is om de eenmanszaak aan te houden en niet over te stappen naar een BV.

Extra zaken om rekening mee te houden wanneer je wilt overstappen naar een BV

Er zijn nog een aantal extra zaken waar je rekening mee dient te houden wanneer je wilt overstappen naar een BV: 

 • Wil je een BV oprichten, dan is een bezoek aan de notaris nodig. Voor een BV is namelijk een notariële akte nodig. 
 • Je hebt een goede fiscalist nodig die weet waar hij/zij het over heeft. 
 • Vraag altijd om meer informatie wanneer je iets niet begrijpt. Je krijgt met een BV bijvoorbeeld te maken met aandelen, gestort kapitaal, etc. Het is niet lastig, maar je moet wel iemand hebben die jou dit goed kan uitleggen. 
 • Je moet salaris uitkeren. Dat betekent dat je aan salarisverwerking moet gaan doen. Dit kan je zelf met behulp van bepaalde software of je kan dit uitbesteden. Dit brengt ook extra kosten met zich mee. 

De situatie van Fleur

Terug naar de situatie van Fleur. Nadat zij deze vraag stelde, hebben wij eerst gekeken hoeveel winst zij had. Haar omzet was dan wel €180.000, maar haar winst was €160.000. 

Je kan dan direct besluiten om over te stappen naar een BV, maar wij hebben eerst samen gekeken naar de ontwikkeling van haar bedrijf voor het komende jaar. We hebben gekeken of zij volgend jaar weer een hogere winst heeft of dat dit een eenmalige uitschieter was.

Door middel van het maken van een financieel plan, het bespreken van haar prijzen en verdienmodellen, kwamen we er al snel samen op uit dat overstappen van een eenmanszaak naar een BV voor haar een goede optie is. Zeker gezien zij ook personeel in dienst heeft en met een BV ook niet meer privé aansprakelijk is. 

Financiële bedrijfsstrategie

Heb jij op dit moment niet voldoende inzicht in jouw cijfers om de beslissing te kunnen maken of je nu moet overstappen naar een BV of niet? Of wil je heel graag overstappen, maar ben je nu nog niet winstgevend genoeg? Plan hier een gratis kennismakingsgesprek in om te kijken wat ik voor jou kan betekenen als financieel business coach.
Over de schrijver
Reactie plaatsen