7 tips om financieel slim te ondernemen
10 oktober 2023 
in Winst

7 tips om financieel slim te ondernemen

7 tips om financieel slim te ondernemen

Als je financieel slim onderneemt, krijg je meer inzicht en overzicht en wordt je ook nog eens winstgevender. Nieuwsgierig hoe? Lees dan deze blog met 7 tips om financieel slim te ondernemen.

1: Maak een financieel plan

Een ondernemer zonder financieel plan is hetzelfde als op reis gaan zonder Google Maps op je telefoon. Je weet wel ongeveer waar je naar toe wilt, maar hebt geen idee over de weg daar naar toe. En of het handig is om te wandelen, te fietsen of een taxi te pakken.

Een financieel plan geeft inzicht in de financiële situatie van je bedrijf en helpt bij het maken van beslissingen. Je bepaalt o.a. wat je:

  • Netto wilt uitkeren aan jezelf
  • Zakelijke kosten
  • Verwachte omzet is dit jaar

Door dit in een financieel plan op een rij te zetten, kom je erachter of jouw plan en doel realistisch en uitvoerbaar is. Plus je kunt tussendoor controleren of je de juiste koers vaart.

Heb je hulp nodig om een goed financieel plan te maken. Check dan dit financiële dashboard

2: Wees proactief in je financiën

Als ik jou nu vraag waar je bedrijf financieel staat, kun je dan direct antwoord geven? En dan bedoel ik niet of het goed of minder goed gaat. Nee, ik heb het over concrete cijfers. Kun je direct antwoorden? Mooi!

Niet? Dan is het belangrijk om jouw boekhouding meer aandacht te geven.

Blijf het bijhouden en analyseren. Daardoor krijg je inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf. Het is belangrijk om in de gaten te houden hoe het gaat met jouw:

  •  Inkomsten
  •  Uitgaven
  •  Winst

Of je nu de boekhouding zelf doet of laat doen door de boekhouder. Het is van belang dat je hier in control blijft. Je moet weten wat termen zoals omzet/winst en cashflow betekenen. Als je hulp hierbij nodig heb , zijn misschien de CFO Checklists wel wat voor jou

3: Overstap naar BV

Veel ondernemers beginnen hun bedrijf als eenmanszaak. Als je bedrijf goed loopt, overweeg dan om naar een BV te gaan. Dat klinkt voor veel ondernemers spannend, maar het kan je veel belasting schelen. Het is interessant om naar een BV te gaan wanneer je ca. €150.000 winst maakt

Overleg altijd met een expert of dit voor jou de beste optie is.

 4: Denk in grote lijnen

Voorkom dat je verzandt in details wanneer je financieel gaat plannen. Ga niet alles berekenen tot 3 cijfers achter de komma in je financieel plan, meerjarenplan of cashflowplanning. Als je dit zo in detail uitrekent, kom je in een doolhof terecht en het is nergens voor nodig. De toekomst loopt vaak toch anders.

5: Hou regelmatig je verdienmodellen onder de loep

Bekijk regelmatig je verdienmodellen en stel jezelf de volgende vragen: Klopt de prijs nog ? Sluit het nog steeds aan bij de wensen van je klant? Word jij er nog gelukkig van? Is er een mogelijkheid voor upsell? Wil je afscheid nemen van bepaalde modellen? Is het niet tijd om een passief inkomen erbij te creëren

 6: Denk Vooruit

Super als je je boekhouding goed geregeld hebt en dat je wellicht al een financieel plan hebt gemaakt. Maar hoe zit dat over 2 jaar. Wat wil je bereikt hebben? Heb je dan een team? Een pand? Heb je meerdere afdelingen.

Ik weet dat het lastig is om zo ver vooruit te denken, maar toch is het goed om te doen. Je kan dan gericht investeren in je bedrijf en activiteiten uitvoeren die naar de toekomst leiden. Het financieel plan voor over 2 jaar hoeft echt niet gedetailleerd, maar maak wel altijd een grove planning.


Als je hulp hierbij nodig heb , zijn misschien de CFO Checklists wel wat voor jou

7: Onderzoek investeringsmogelijkheden

Als je een toekomstplan hebt, is de volgende stap om te kijken waar je in kan investeren. Denk bijvoorbeeld aan: personeel, een pand, een nieuwe productlijn, marketing  of een financieel sparringpartner ;-)

Voor al deze investeringen is geld nodig. Misschien maak je genoeg winst om deze investeringen zo te kunnen doen, maar misschien heb je ook financiering nodig. Denk bijvoorbeeld aan een bank, angel investors of Familieleden .Hou bij elke investering in gedachten: Brengt het me dichter tot mijn doel?

Wil jij financieel groeien?

Heb je na het lezen van deze tips, nu het gevoel dat je hier verder mee wil? Dan zijn er diverse manieren waarop ik en mijn team jou kan helpen. Je kan hier een gratis kennismakingsgesprek inplannen?

Over de schrijver
Reactie plaatsen