3 redenen waarom jouw bedrijf een CFO nodig heeft
27 maart 2023 

3 redenen waarom jouw bedrijf een CFO nodig heeft

Als startende ondernemer heb je niet direct een CFO (Chief Financial Officer, oftewel Financieel Directeur) nodig. Maar zodra je gaat groeien met jouw bedrijf, is het verstandig om een CFO aan te haken. Tot die tijd kun je zelf de rol van CFO pakken.

In dit artikel ga ik dieper in op de redenen waarom jouw bedrijf nu een CFO nodig heeft.

Wat is een CFO? 

Een CFO is een financieel directeur. Dit is dus heel wat anders dan een boekhouder bijvoorbeeld. Een CFO houdt zich niet bezig met de administratie, maar met de toekomst van het bedrijf. Een CFO kijkt naar de (financiële) strategie en het financieel gezond houden van een bedrijf.

3 Redenen waarom jouw bedrijf een CFO nodig heeft

Er zijn diverse redenen waarom jouw bedrijf een CFO nodig heeft en jij die rol niet voor altijd zelf kunt pakken. Misschien besteed je jouw boekhouding al uit, maar vind je het lastig om zelf over de cijfers en acties die daarop (moeten) volgen na te denken. Boekhouders gaan vaak niet zo ver hierin mee en het is dan fijn om iemand te hebben die hierin met je meedenkt. Als ondernemer heb je namelijk altijd blinde vlekken als het gaat om jouw eigen bedrijf en de financiële cijfers. Wanneer je echt next level wilt gaan, is het daarom van belang om op een gegeven moment het stokje van de CFO rol over te dragen aan iemand anders.

Reden #1: Je vindt het lastig om financiële prognoses te maken voor de toekomst 

Je weet hoe je er op dit moment financieel voor staat. Vaak kun je ook nog wel inschatten hoe het de komende maand of het komende kwartaal gaat, maar verder dan dat kom je niet. En misschien vind je zelfs dat al moeilijk en ben je een struisvogel die liever z'n kop in het zand steekt.

Een CFO denkt met jou mee over de toekomst van jouw bedrijf en kijkt verder dan de komende maand(en). Er wordt echt een plan gemaakt voor het komende jaar, maar er wordt ook nog verder vooruit gekeken. Vaak tot maximaal 3 jaar.

Op die manier ontstaat er een duidelijk (bedrijfs)plan en weet je waar je naar toe wilt en moet werken om bepaalde doelen te behalen en een stabiele financiële groei te   creëren.

Reden #2: Je twijfelt over investeringen die impact hebben op jouw financiën 

Als ondernemer loop je op een gegeven moment tegen een plafond aan. Er zijn bepaalde investeringen nodig in bijvoorbeeld teamleden of zelfs personeel, maar ook andere investeringen kunnen belangrijk zijn voor jouw bedrijf.

Op dit moment weet je niet goed welke investeringen je wel of juist niet kunt doen. Ook is het lastig inschatten welke investeringen prioriteit hebben. Beslissingen worden dan vaak op basis van gevoel gemaakt, maar gevoel is niet altijd de beste raadgever als het om financiën gaat.

Een CFO kijkt op basis van de cijfers en de prognose mee en geeft op basis daarvan advies met betrekking tot investeringen. Zo maak je altijd weloverwogen beslissingen die jouw bedrijf naar het volgende level helpen.

Reden #3: Wel of niet omschakelen naar een BV? Een CFO denkt met je mee 

Zodra jouw omzet en winst stijgen, kan het interessant zijn om jouw eenmanszaak te veranderen in een BV. Het is van belang dat hier goed over nagedacht wordt aangezien een BV ook weer andere regels en kosten met zich meebrengt dan een eenmanszaak. Ook is het belangrijk om te kijken naar de verwachting of jouw bedrijf financieel stabiel blijft of verder doorgroeit voordat deze knoop wordt doorgehakt. Ook hier kan een CFO in meedenken.

CFO on demand

Een fulltime CFO is een flinke investering. Wanneer jouw bedrijf op dit moment nog te klein is daarvoor, maar je wel iemand nodig hebt die jou scherp houdt en meedenkt over de financiële bedrijfsstrategie, dan is een CFO on demand de perfecte optie.

Als CFO on demand:

  1. Maken we samen prognoses voor over een jaar, maar ook over 3 jaar
  2. Bespreek ik elke maand met jou de cijfers
  3. Bespreek ik elke maand met jou de prognose die is opgesteld om te bekijken en beslissen of er aanpassingen nodig zijn

 Op deze manier werk je aan een financieel gezonde toekomst en groei van jouw bedrijf.

 Wil je hier meer over weten of een keer kennismaken? Klik hier voor meer informatie over een CFO on demand.


Over de schrijver
Reactie plaatsen