6 tips om je bedrijf toekomstbestendig te maken
25 mei 2022 

6 tips om je bedrijf toekomstbestendig te maken

6 tips om je bedrijf toekomstbestendig te maken

60% van de zelfstandige zonder personeel stopt er na 5 jaar mee. Zelfs bijna 30% al na het eerste jaar ( bron : CBS). Als we het concreet maken: van de 10 ondernemers die jij nu volgt op social media, zijn er 6 die geen ondernemer zijn over 5 jaar.

Geen leuk bericht, maar toch is het realiteit. Ik zie het ook om me heen. Ondernemers die vol enthousiasme beginnen, grootse plannen hebben en dan na 1 of 2 jaar ermee stoppen. Niet genoeg winst, veel te veel tijd kwijt, klanten komen niet. Dit zijn maar een paar redenen waarom dit gebeurt.

 

Hoe kan je ervoor zorgen dat dit jou niet gebeurt.

Hieronder een 6 tips die jou gaan helpen om je bedrijf toekomstbestendig te maken. Luister je liever dan heb ik ook een podcast opgenomen. 

1. Financiën

Hier lopen de meeste ondernemers op stuk. Financiën wordt al vaak gezien als iets wat je moet doen. Bonnentjes inlezen, boekhouding doen. Het liefst wordt er zo min mogelijk geld en tijd in geïnvesteerd.

Terwijl jouw financiën het belangrijkste zijn in je onderneming. Zonder geld draait je onderneming niet en kan jij jezelf niets uitbetalen.
 Je administratie op orde hebben is een ding, maar je administratie is het verleden.

De magic van Finance ligt in de toekomst. Hoe loopt je geldstroom in de toekomst, levert die ene service nu wel echt wat op, wat is je financieel plan. Welke acties moet je nemen om je bedrijf te laten groeien. Maak een meerjarenplan. Naar welke omzet wil je toegroeien? Meer informatie over financiële doelen stellen ,lees je in dit artikel

Dan kan je toekomstgericht denken en maak je je bedrijf ook in de toekomst financieel gezond.

2. Zorg voor risicospreiding 

‘1’ is het gevaarlijkste nummer van het ondernemen. Als jij maar 1 verdienmodel hebt, 1 manier om aan klanten te komen, 1 leverancier hebt, 1 social media account waar je jezelf promoot… je begrijpt het wel.

Blijf niet vasthouden aan dat ene wat je nu succes brengt. Blijf zoeken naar een tweede verdienmodel, manier van klanten binnenhalen.

3. Blijf je vernieuwen

De wereld verandert en jij mag als ondernemer ook mee veranderen. Kijk wat er gebeurt in je omgeving . Niet alleen technisch ontwikkelingen, maar ook waar mensen behoefte hebben in jouw branche. Wat je nu succes brengt, is geen garantie voor de toekomst.

4. Volg je intuïtie

Je bent niet voor niets ondernemer. Je hebt nu al een fantastisch bedrijf opgebouwd. Volg je intuïtie. Wat voelt goed en wat voelt niet goedBlijf vertrouwen op jezelf en laat je niet gek maken wat anderen doen op social media. 

5.  Helikopterview

Stap af en toe uit je bedrijf om áan je bedrijf te werken. Behoud de helikopterview en wees ook eerlijk tegen jezelf. Wat gaat goed en wat gaat niet goed. Waar moet je iets verbeteren en wat loopt goed. Plan strategiesessies in om lange termijnplannen te maken en een vaste dag in de week om áán je bedrijf te werken.

6. Stop met iets wat niet loopt

Soms heb je iets gestart en loopt het gewoon niet meer. Stop er dan mee en geef je energie aan iets anders. Ook al heeft het misschien veel energie of geld gekost, soms is stoppen echt de beste oplossing om weer ruimte te maken voor iets nieuws. Lees voor meer informatie over stoppen in dit artikel

Dit zijn slecht 6 punten waar je alert op moet zijn tijdens je ondernemerschap. 

Wees niet 1 van die 6 ondernemers die na 5 jaar stopt, maar juist een van de 4 ondernemers die na 5 jaar nog groeit en bloeit.

Meer hulp nodig

Wil je meer hulp bij het toekomstbestendig maken van je bedrijf. In mijn trajecten help ik je met een op bouwen van een financieel gezond bedrijf wat toekomstbestendig is.  Je kan natuurlijk altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen


Over de schrijver
Reactie plaatsen