Stoppen is voor jezelf kiezen
07 januari 2022 

Stoppen is voor jezelf kiezen

Stoppen is voor jezelf kiezen


Inleiding: 

Stoppen is misschien wel één van de lastigste dingen om te doen. Want stoppen kan betekenen dat je andere mensen teleur stelt, of misschien jezelf wel. Misschien zie je stoppen wel als falen. Ook al weet je dat dit het beste is wat je voor jezelf kan doen.  

 

Maar stoppen is ook direct één van de moedigste dingen om te doen. Het heeft te maken met grenzen aangeven en kiezen wat goed is voor jou.  

 

Je hele privé leven en zakelijke leven heb je hiermee te maken.  

Je gaat stoppen met relaties, vriendschappen of met ongezond eten.  

 

En in je zakelijke leven/carrière heb je er sowieso mee te maken.  

Stoppen met die ene baan om als ondernemer aan de slag te gaan. 

Stoppen met een klant of met een leverancier. 

Of misschien stoppen met die ene dienst of met je bedrijf.  

 

Stoppen hoort erbij en brengt je verder.  

 

Stoppen is nooit een makkelijke beslissing 

Waar ik allemaal mee ben gestopt? Zo veel… Privé en zakelijk. Maar ik focus mij even op het zakelijke.  

 

Zo ben ik gestopt met een opleiding en met diverse banen omdat het niet meer bij mij paste. Elke 4 jaar wisselde ik ongeveer van baan. Mijn record was 8 jaar werken voor één werkgever, maar wel in diverse functies.  

 

Uiteindelijk ben ik gestopt met werken in loondienst.  

En tijdens het ondernemerschap ben ik gestopt met bepaalde klanten, leveranciers, bepaalde dingen uit mijn aanbod en met samenwerkingen.  

 

Geen enkele keer was het een makkelijke beslissing. Het heeft dan vaak vooral met zekerheid te maken. Je weet wat de huidige situatie je oplevert en weet niet wat er komen gaat. En of je het juiste doet.  

 

Ook vond ik stoppen met loondienst banen makkelijker dan nu ik ondernemer ben. 

Het voelt anders.  

 

Waar het wisselen van banen vooral als empowerment voelde, is mijn onderneming mijn kindje en dus veel persoonlijker. Daarom zijn de beslissingen ook spannender.  

 

Stoppen met bepaalde klanten 

Een voorbeeld waarmee ik gestopt ben in mijn ondernemersleven, zijn bepaalde klanten.  

 

In het begin van je ondernemersleven, ben je blij met elke klant die je krijgt en misschien doe je dan – net zoals ik – werkzaamheden die niet bij je passen. Of je laat klanten over jouw grenzen gaan. Herkenbaar?  

 

Zo had ik een paar klanten die ook vroegen of ik de boekhouding (bonnetjes invoeren/bank koppelen) kon doen. Terwijl dit helemaal niet is waar ik gelukkig van word.  

 

Er zijn veel meer mensen die hier gelukkig van worden en dit sneller kunnen dan mij en ook nog eens goedkoper.  

 
Maar blij als ik was met elke klant, ging ik dit doen. Wat ik natuurlijk – je begrijpt het al – op een gegeven moment tegen mijn zin in ging doen. Ik werd er niet gelukkig van.  

 

Maar deze klanten maakte wel een groot deel uit van mijn omzet.  

 

De angst en twijfel sloegen toe… 

 • Ik stel mijn klanten teleur 

 • Wat nou als ze kwaad worden 

 • Wat nou als ze weggaan, komen er dan nog andere klanten?  

 • Wat nou als…?  

 
Maar ik werd er echt heel ongelukkig van, dus ik moest ermee stoppen. Dit besluit vond ik ontzettend eng om te nemen.  

 

Hoe ik ben gestopt met bepaalde klanten 

Misschien worstel jij op dit moment ook wel met bepaalde klanten waar je liever mee wilt stoppen. Omdat jullie geen goede match meer zijn of dat je gewoonweg niet gelukkig wordt van het werk.  

 

Ik heb het stoppen met mijn klanten als volgt aangepakt:  

 • Ik heb een andere oplossing voor hen bedacht. Op die manier kon ik direct een alternatief aanbieden toen ik vertelde dat ik wilde stoppen.  
 • Ik ben transparant geweest naar deze klanten en heb aangegeven waarom ik besloten had om te stoppen.  
 • Samen hebben we gekeken of mijn oplossing het beste was en hoe we eventueel nog wel konden samenwerken.  

 

Op 1 na zijn alle klanten bij mij gebleven en laten ze nu de boekhouding ergens anders doen. Ik adviseer ze nog steeds in hun financiële situatie.  

 

Zodra ik gestopt was gingen andere deuren – ja heel cliché – open.  

 

Door deze situatie heb ik een goede samenwerking met een boekouder opgezet, zodat ik dit tegenwoordig als extra dienst kan aanbieden. De juiste nieuwe klanten kwamen op die manier naar mij toe.  

 

Ik happy en mijn klanten happy.  

 

Kies altijd voor jezelf  

Ik ben ook wel eens een samenwerking gestopt met klanten die mijn grenzen overschrijden en recent ben ik ook met vrijwilligerswerk gestopt.  

 

Soms lopen dingen gewoonweg anders dan verwacht. In plaats van veel te lang in een situatie blijven hangen, kun je ook besluiten om er iets aan te doen. Om dit te veranderen.  

 

Dit is moeilijk, maar je kiest voor jezelf en alleen dat al is positief.  

Want wat heb je aan een onderneming die jou niet gelukkig maakt?  


Stoppen is geen falen  

Vaak wordt stoppen gezien als falen. Bijvoorbeeld als je stopt met een onderdeel van je bedrijf. Zo ben ik ook met bepaalde pakketten gestopt omdat het mij geen winst opleverde. Ik vond het zelf een briljant idee, maar blijkbaar was het niet waar mijn klanten op zaten te wachten. Ik kon dit wel blijven pitchen of de prijs veranderen, maar wat als het nou gewoon even geen goed idee was?  

 

Ben ik dan mislukt als ondernemer? Faal ik dan?  

Nee. Ik ben juist een goede ondernemer omdat ik op tijd ben gestopt.  

 

Hetzelfde geldt voor personeel/ingeleende zzp-ers. Als je niet tevreden bent en er verandert na een aantal gesprekken niets, stop ermee. Je bent geen slechte leidinggevende/ondernemer. Je bent juist een goede ondernemer en kiest wat het beste is voor jouw bedrijf.  

 

Stoppen met iets is geen falen, het is moedig!  

 

Tips als je twijfelt om ergens mee te stoppen 

Ik deel graag nog een aantal tips met jou als je twijfelt om ergens mee te stoppen:  


 • Kijk naar feiten.  Wat levert het op en wat kost het je? Stel je wilt stoppen met een bepaald aanbod. Wat zijn de omzetcijfers in het laatste jaar? Wat blijft er onder aan de streep over? En wees eerlijk… Was dit jouw verwachting? Kan je dit nog jaren volhouden? Dit kan ook voor personeel of klanten gelden.  
   
 • Vraag raad bij anderen die hier objectief naar kunnen kijken.  
  Geen familie, vrienden of goede ondernemerscollega’s, maar mensen die hier met afstand naar kunnen kijken en die jij vertrouwt. Het kan je helpen om het wat minder persoonlijk te maken of te overleggen met mensen die dit al tig keer hebben meegemaakt. Zo heb ik 2 adviseurs, 1 is een Amerikaanse dame en zij geeft mij strategisch advies 1 keer per kwartaal. De andere adviseur is een oud ondernemer die dit allemaal al heeft meegemaakt.  


 • Wees transparant naar anderen toe waarom je stopt. Of dit nu je klanten zijn of je personeel.  
   
 • Stop voor jezelf en niet voor anderen. Stop alleen als jij voelt dat het goed is zo.  
   
 • Als je de deur dicht doet, opent een andere deur. Heel cliché, maar het is wel zo. Bedenk eens wat er gebeurd als je dit zware gevoel niet meer hebt, als je er daadwerkelijk mee bent gestopt.  
   
 • Stoppen is geen falen. Misschien denk je: “ik heb er al zoveel tijd en energie in zitten, nu stoppen is echt geen optie.” Soms wel… En soms is het de enige optie. Al die tijd en energie die jij erin hebt gestopt, dat is onderdeel van je leerproces en zal je helpen om dit een volgende keer anders aan te pakken.  

 

Stoppen is moedig. 

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen.  

 

Wil jij dat ik meekijk naar bepaalde bedrijfsonderdelen, pakketten of aanbod om financieel succesvol te zijn? Wil jij ergens mee stoppen in je business, maar je weet niet hoe?  Laat het mij weten. Ik kijk en denk graag met je mee. 


Voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek kan je hier terecht

 


Over de schrijver
Reactie plaatsen