Hoe pak je de CFO rol in jouw bedrijf?
23 augustus 2022 

Hoe pak je de CFO rol in jouw bedrijf?

Hoe pak je de CFO rol in jouw bedrijf?

CFO staat voor Chief Financial Officer, oftewel: Financieel directeur. Dit is één van de belangrijkste functies van een bedrijf, die regelmatig wordt vergeten. Als ondernemer moet je dus in het begin niet alleen de rol van CEO pakken, maar ook die van CFO. Zodra je echt gaat groeien met je bedrijf, neem je vaak een financieel manager of een CFO in dienst.

Een CFO houdt zich niet bezig met de administratie, maar met de toekomst. Er wordt gekeken naar de strategie en het financieel gezond houden van een bedrijf.

In control van je bedrijf als je de rol van CFO pakt 

Ondernemers geven vaak aan dat alles qua finance op orde is zodra de administratie is gedaan. Natuurlijk is dat een belangrijk onderdeel en als CFO heb je deze informatie ook nodig aangezien je zonder cijfers weinig kunt.

 Maar vervolgens is het van belang dat er wat met die cijfers wordt gedaan. Dat jij jouw bedrijf next level gaat brengen. Jij moet de CFO worden van jouw bedrijf en de strategie bepalen om het bedrijf financieel gezond te houden.

Met deze cijfers vanuit de administratie kun je:

  1. Begrijpen wat er in de rapporten staat die je van de boekhouder krijgt of die uit jouw boekhoudprogramma komen rollen.
  2. Analyseren wat je precies ziet in de cijfers en eruit kunt halen qua belangrijke informatie. Wat zijn bijvoorbeeld belangrijke factoren waar op gestuurd moet worden? Loopt alles nog volgens plan of niet?
  3. Actieplannen maken als je weet wat er gebeurt en wat er nodig is om naar het gewenste doel te komen. Hier kan bijvoorbeeld uit blijken dat er met een bepaald product gestopt moet worden of dat jouw prijzen bijvoorbeeld aangepast moeten worden.
  4. Toekomstgericht denken. Je kunt over financiële doelen, een meerjarenplan of een cashflowplanning nadenken. Hier komt altijd een stuk strategie bij kijken.

 

Kwartaalbesprekingen 

Met mijn klanten werk ik altijd 1 op 1 om hen te helpen in die CFO rol te komen. Ik spreek al mijn klanten minimaal 1 keer per kwartaal en sommige meerdere keren per maand. Dit hangt ook af van de grootte van het bedrijf.

 

In deze kwartaalbesprekingen kan het over allerlei zaken gaan, denk aan:

  1. De huidige cijfers
  2. Wat opvalt
  3. De administratie
  4. Wat er dat kwartaal is gebeurd en wat er in de planning zit voor het volgende kwartaal
  5. Wat de financiële gevolgen daarvan zijn

 Gebeurtenissen die geweest zijn en nog komen, kunnen zoveel impact hebben op hoe een kwartaal verloopt. Stel dat iemand heel veel ziek is geweest en bijna geen omzet heeft gedraaid, dan is het belangrijk om dat mee te nemen in de bespreking.

 Iemand kan ook een hele grote lancering gepland hebben staan waardoor er veel geïnvesteerd moet worden in advertenties, ook dat moet dan worden meegenomen.

 

Alles heeft te maken met geld

Alles heeft met geld te maken en tijdens kwartaalbesprekingen wordt er gekeken welke financiële consequenties dit heeft. We kijken altijd naar alle cijfers.  

Voorbeeld

Een klant van mij had 70k omzet per jaar. Toch kon ze zichzelf maar €1.000 per maand uitbetalen. Samen zijn we gaan kijken naar alle winstlekken, zodat ze zichzelf meer kon uitkeren omdat ze meer winst kreeg. Ook hebben we een financieel plan gemaakt om te kijken hoe ze meer winst kan krijgen en hoe haar cashflow loopt.

Er was ook een klant die haar eigen product wilde maken. Daarvoor is het nodig om financieel strategisch te denken. Daar heb ik haar in begeleid zodat keuzes niet alleen gemaakt worden op basis van bijvoorbeeld marketingstrategie, maar ook op basis van een financiële strategie.  

 

Laat de CFO in jezelf naar boven komen 

Je eigen onderneming draait om geld en daarom is het zo belangrijk om die CFO in jezelf naar boven te laten komen.

In oktober organiseer ik een groepssessie Finance Meets Fun: Wordt de CFO van je bedrijf.

Met maximaal 6 mensen gaan we in een online sessie, 2 uur lang de CFO in jou wakker schudden.

Ik ga tijdens deze groepssessie:

  1. Vragen stellen over je huidige cijfers
  2. Vragen stellen over het volgende kwartaal
  3. In op financiële plannen
  4. Cashflow planning bespreken
  5. Tijd besteden aan reflecteren en actieplannen maken

 Je hoeft geen cijfers te delen die je niet wilt delen, maar alles is in elk geval vertrouwelijk met wat je wel deelt.

 Het is een pilot en omdat ik dit voor de eerste keer doe is de investering slechts €49. Je zit nergens aan vast, je doet gewoon een sessie mee. Interesse? Klik hier om een ticket te kopen.

 


 

Over de schrijver
Reactie plaatsen