De zin en onzin van doelen stellen in december
07 december 2021 
in Focus

De zin en onzin van doelen stellen in december

Inleiding

Het is december, de maand van reflectie en naar de toekomst kijken. Ook wel de maand waarin je waarschijnlijk overspoeld wordt met advertenties en e-mails over masterclasses, cursussen en trainingen over het stellen van doelen. Maar ik heb goed nieuws voor je… Ik ga in deze blog niet in op hoe je financiële doelen of doelen in het algemeen moet maken, maar wel op de zin en onzin om dit alleen in december te doen.

 December is niet de beste maand voor het stellen van doelen 

Waarom zou je alleen in december doelen stellen? Niet alleen is het vaak één van de drukste maanden vanwege alle Feestdagen, maar wil je ook het jaar afronden voor je bedrijf en nog genieten van vakantie.

Verder veranderen jij en je bedrijf constant, het hele jaar door. Als jij maar 1 keer per jaar doelen stelt, dan loop je dus eigenlijk het hele jaar achter de feiten aan.

 Het hele jaar door bezig zijn met je doelen

Mijn advies is dan ook om niet alleen in december doelen te stellen, maar het in de volgende stappen op te delen:

 1. Bedenk wat je over 3 jaar wilt bereiken.
   Hoe zie je dit voor je? Hoe ziet jouw ideale leven er dan uit en hoe past jouw bedrijf daar in? Neem hier goed de tijd voor en wees niet bang om groots te dromen of te denken dat het veel te ver weg is. Een vage stip op de horizon is ook een stip. En probeer al die belemmerende gedachten en overtuigingen voor even de mond te snoeren. Jij mag op papier zetten hoe jij het voor je ziet.

 2. Bedenk vervolgens wat je over 1 jaar wilt bereiken. Wat kan je dit jaar doen om dat doel te bereiken?

 3. Vervolgens bedenk je maand- of kwartaaldoelen.

Maandelijks bijsturen op jouw doelen 

De kunst is om dit maandelijks bij te houden. Dat hoeft echt geen uren te duren, maar het is wel belangrijk om je cijfers er elke maand even bij te pakken. Het makkelijkste is om nu al in de eerste week van de nieuwe maand elke keer een moment in te plannen om je cijfers onder de loep te nemen en je doelen ernaast te leggen.

Kijk naar de volgende cijfers:

 1. Hoeveel omzet heb je behaald?
 2. Hoeveel winst heb je behaald?
 3. Hoeveel nieuwe klanten zijn er gestart?
 4. Hoeveel potentiële nieuwe klanten zitten er nog in de pijplijn?

 

En vergeet ook bijvoorbeeld niet naar de privé/werk balans te kijken. Het hoeven niet alleen de financiële kerngetallen te zijn. Je mag echt kijken naar jouw doelen en welke vragen je moet stellen om te toetsen of je nog op de goede weg zit.

Door dit maandelijks te doen, kan je jouw doelen aanpassen. Stel dat je een veel hogere omzet draait en je verwachting is om dit de komende maanden te blijven doen, dan ga je ver over je jaardoel heen. Pas je jaardoel dan eens aan naar iets wat misschien uitdagender is.

 Of misschien zie je dat je elke maand minder omzet draait dan verwacht. Dan kan je nog een keer naar je jaardoel kijken en beslissen wat je moet doen om het alsnog voor elkaar te krijgen.

 

Als je dit maar 1 keer per jaar doet, dan loop je 3-0 achter.

 Jaardoelen aanpassen

Eens per half jaar is het goed om je jaardoelen aan te passen. Als je dit de eerste keer goed hebt gedaan, dan hoef je hier waarschijnlijk niet veel aan te veranderen. Tenzij je andere inzichten hebt opgedaan.

Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je droomde om met een team te werken. Dit stond in je plan voor over 3 jaar. Nu ben je 1 jaar bezig met 2 mensen in je team en je vindt het verschrikkelijk. Dan pas je het meerjarenplan aan, maar dus ook je andere doelen.

Door dit elk half jaar te doen, ben je veel meer in control. Zo kun je bij alles wat je doet jezelf afvragen: Brengt het mij dichter tot mijn doel?

Ik ga hier altijd mee aan de slag voor mijn eigen bedrijf door op workation te gaan. Dat is niet in juli of december, maar meestal in maart en oktober. Ik boek dan een heerlijk luxe hotel in mijn eentje in het buitenland in de natuur of in Nederland.

 Vertrouw op je intuïtie

Wanneer je jouw doelen nog eens goed onder de loep neemt, samen met jouw cijfers, is het ook belangrijk om je intuïtie niet te vergeten. Tijdens de workation die ik voor mijzelf organiseer, ga ik echt een tijdje nadenken en voelen. Ik stel mijzelf dan onder andere de volgende vragen:

 1. Word ik nog steeds gelukkig van mijn 3 jaren doel?
 2. Ben ik nog op de goede weg om dit te doen?
 3. Wat moet ik aanpassen/veranderen?
 4. Ben ik nog blij met mijn bedrijf?

 

Daarna breng ik alles financieel in kaart om het nog concreter te krijgen. Door dit vaker dan 1 keer per jaar te doen, krijg ik meer inspiratie en ben ik meer in control van mijn bedrijf.

 

Heb je hier hulp bij nodig? Ik brainstorm graag met je over een goede financiële strategie van je bedrijf. Plan hier een gratis sessie in. Over de schrijver
Reactie plaatsen