Check je cijfers en kom meer in control van je bedrijf!
14 maart 2022 

Check je cijfers en kom meer in control van je bedrijf!

Als ondernemer is het ontzettend belangrijk om inzicht te hebben in cijfers en geld. Het is belangrijk om dit regelmatig te checken, het liefst elke maand zodat je precies weet waar je aan toe bent.

 

Maar waarom is het nu echt zo belangrijk? En hoe doe je dat nu eigenlijk, zo’n maandelijkse check? Welke cijfers zijn dan belangrijk? In deze blog lees je er meer over of luister hier de podcast over dit onderwerp.

 

 Waarom is een maandelijkse cijfercheck belangrijk? 

Cijfers zijn voor jou als ondernemer essentieel om daadwerkelijk geld te verdienen met jouw bedrijf. Pas wanneer jij weet hoe je ervoor staat, kun je namelijk tijdig actie ondernemen.

 

Stel dat je merkt dat je de aankomende maanden een tekort op de bank krijgt, dan weet je dat je flink aan de bak moet. Op die manier ga je proactief aan de slag in plaats van dat het gebrek aan geld je overvalt.


 Daarnaast kun je goed in de gaten houden waar je jouw geld aan uitgeeft en of je genoeg geld verdient met je huidige producten/diensten, plus welk product/dienst het meeste oplevert. Kortom, het geeft vooral inzicht en zorgt voor meer bewustzijn waardoor je bewuster kan ondernemen en de juiste stappen kan zetten.

 

Stappenplan voor de maandelijkse cijfercheck

Ik werk altijd met een vast stappenplan voor mijn maandelijkse cijfercheck en raad deze ook altijd aan bij mijn klanten. Nu jij weet waarom de maandelijkse cijfercheck zo belangrijk is, kun je hem ook gaan implementeren met onderstaand stappenplan. Vergeet niet om er echt een maandelijks moment voor in je agenda te plannen!

 

Stap 1: Werk je administratie bij

Het eerste waar je mee begint is het bijwerken van je administratie. Wanneer je zelf je boekhouding bijhoudt doe je dit op de volgende manier:

  1. Boek al je inkoopfacturen in (of stuur ze naar je boekhouder)
  2. Verzend de facturen naar je klanten
  3. Werk de bank bij
  4. Maak een uitdraai van je resultatenrekening

 

Besteed je dit uit aan een boekhouder? Stuur dan alle bonnen naar de boekhouder en laat deze verwerken. Vraag hierbij om een uitdraai van je resultatenrekening.

 

Stap 2: Bekijk de resultatenrekening zodat je de cijfers gaat begrijpen

In de resultatenrekening staan alle omzet en kosten. Bekijk de volgende cijfers aandachtig:

  1. Hoeveel omzet heb je gemaakt?
  2. Is dat meer of minder dan vorige maand?
  3. Hoeveel winst heb je gemaakt?
  4. Was dat voldoende om je salaris uit te keren?
  5. Welke diensten/producten zijn het meest verkocht?

 

Krijg je nu al buikpijn bij de gedachte dat je dit moet doen? Dan adviseer ik je toch om hier stap voor stap beter in te worden. Als je er echt niet uit komt, kun je altijd om hulp vragen. Ik help onder andere mijn klanten hiermee en we kunnen altijd een keer gratis kennismaken.  Je kan hier een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen 

 

 Stap 3: Besteed extra aandacht aan je cash 

Veel ondernemers concentreren zich op omzet en winst, maar het allerbelangrijkste is cash. Zonder cash kun jij jezelf niet betalen, je leveranciers niet betalen en misschien jouw personeel niet betalen. Ga na of je banksaldo op dit moment voldoende is om de komende maanden je lasten mee te betalen of moet je toch actie ondernemen?

 

Ben jij klaar voor bedrijfsgroei en meer winst? 

Ben jij na het lezen van deze blog enthousiast geraakt over wat cijfers kunnen doen voor jouw bedrijf? En ben jij klaar voor bedrijfsgroei en meer winst? Kijk eens bij het overzicht van mijn trajecten  en onderneem actie om meer inzicht te krijgen en de juiste stappen te zetten.

 Over de schrijver
Reactie plaatsen