Het is december en dat betekent dat het einde van het jaar in zicht is. Een drukke periode rondom de Feestdagen en vaak ben je ook druk met terugblikken en vooruitblikken, maar financieel je jaar goed afsluiten mag zeker niet vergeten worden in jouw rijtje met to do’s.
Hoe doe je dit precies en wat moet er allemaal gebeuren? Ik neem je mee in de stappen die jij moet zetten om jouw financieel jaar af te sluiten.
Werk je administratie bij
Mijn advies is om je administratie maandelijks bij te werken, maar ben je hier niet zo’n held in, dan is het in elk geval belangrijk om dit aan het einde van het jaar te doen. Zorg ervoor dat al je bonnen en facturen in de administratie verwerkt zijn, ook als je het uitbesteed aan een boekhouder.
Controleer of er geen openstaande zaken meer zijn die je moet nakijken of waarvoor je nog een bon of factuur moet inboeken.
Vergeet ook niet om nog facturen in te plannen of te versturen die nog voor dit jaar gelden.
Controleer je investeringen
Het is belangrijk om te controleren of je alle investeringen op de balans hebt geplaatst. Als je iets hebt gekocht wat jaren meegaat en de prijs is boven de €450 (excl. btw), dan moet je dit op de balans opvoeren als investering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een nieuwe laptop of een bureau.
Boek je afschrijvingen
Deze investeringen moeten over een aantal jaar worden afgeschreven en dit moet elk jaar verwerkt worden, vergeet dat dus niet!
Maak correcties
Zorg ervoor dat je een correctie maakt op je kosten voor opleidingen, relatiegeschenken en eten/drinken met relaties. Je mag hier maar 80% van de kosten van aftrekken.
De BTW aangifte over het vierde kwartaal
Zorg ervoor dat je de BTW aangifte over het vierde kwartaal op tijd in januari inplant en uitvoert. Besteed je dit uit aan een boekhouder? Zorg er dan voor dat diegene dit tijdig oppakt.
Onderzoek of je een suppletie aangifte moet doen
Soms verander je nog wat in je boekhouding in de maanden die al zijn geweest. Maak daarom een vergelijking met wat je al hebt ingediend bij de belastingdienst en wat er nu in je boekhoudprogramma staat. Zit daar een verschil in? Dan is het belangrijk om een suppletie aangifte te doen.
Check je banksaldi
Controleer altijd of de banksaldi aansluit met de banksaldi in je boekhoudprogramma. Is dat niet het geval? Dan wordt het tijd om op onderzoek uit te gaan en te ontdekken waar het verschil precies in zit. Dat verschil moet dan rechtgetrokken worden.
Check de kruisposten op je balans
Controleer altijd op je balans of er nog iets op kruisposten staat en of dit terecht is of niet. Zo niet? Dan is het belangrijk om te kijken waar dit door komt en dit recht te trekken.
Betalingen van debiteuren en crediteuren
Het is natuurlijk fijn voor jezelf als betalingen binnenkomen voor het einde van het jaar, maar het heeft niets te maken met het afronden van het boekjaar. Hier hoef je jezelf dus geen zorgen over te maken!
Dit is natuurlijk een overzicht in grote lijnen en soms kan het bij jou net iets anders zijn. Weet je niet zeker hoe je het jaar financieel goed moet afsluiten? Of wil je juist kijken hoe je jouw financieel plan voor volgend jaar beter neer kan zetten? Plan dan hier een gratis sessie in.