Welk boekhoudpakket ?
Welk boekhoudpakket?

Welk boekhoudpakket?

Welk boekhoudpakket kies je als ondernemer?

Als ondernemer kan je je boekhouding uit besteden, maar je kan het ook prima zelf doen.

Excel

Excel is altijd een oplossing, maar word je bedrijf groter, dan groeit je administratie mee. Het wordt dan snel onoverzichtelijk.  Zeker als je BTW-aangifte wilt doen of  een winst- en verliesrekening moet opmaken.

Boekhoudpakketten

Gelukkig er zijn meerdere boekhoudpakketten die je financiële leven een stuk makkelijker maken.

Voorbeelden van boekhoudpakketten zijn Moneybird, E-boekhouden, Myfinance, Exact, MoneyMonk en nog vele anderen.  Zoek in Google op boekhoudpakket zzp en je vindt een overzicht van alle pakketten inclusief vergelijking.Maar hoe selecteer je nu het juiste pakket?

Waar moet je op letten bij de keuze van een boekhoudpakket?

  1. Het pakket moet duidelijk zijn en tijdbesparend. In 1 oogopslag moet je kunnen zien, wat je moet doen. Je ben immers geen boekhouder, daarom is dit zo belangrijk. Bij de meeste pakketten kun je gratis een proefabonnement nemen. Je kan zo op deze manier even rondkijken of het pakket je bevalt

  1. Je kan je bankmutaties automatisch koppelen of inlezen. Ik heb mijn bankrekening automatisch gekoppeld aan mijn boekhoudpakket. Ik hoef er niets voor te doen, de bankmutaties komen automatisch in mijn boekhouding te staan. Betalingen van debiteuren en crediteuren worden automatisch gematcht. Kijk daarom bij je bank met welke boekhoudpakket er koppelingen zijn.

Heeft je bank geen koppeling, kijk dan of je de bankmutaties kan inlezen in je boekhoudpakket. Net een stapje meer,  maar nog altijd beter dan handmatig te mutaties er in te zetten.

  1. Het boekhoudpakket heeft een facturatiemodule, zodat je makkelijk en snel facturen kan sturen in jouw huisstijl. Eenmalig instellen en je facturen komen zo uit het pakket rollen en nog belangrijker, ze worden gelijk goed geboekt in je pakket.

  1. Het boekhoudpakket heeft ook een offertemodule, zodat je ook snel een offerte kan maken in je huisstijl.

  1. De inkomende facturen en bonnen kun je makkelijk digitaal invoeren. Ik hoef de facturen alleen maar te uploaden en het pakket vult alles al in. Ik hoef alleen nog maar aan te geven welke soort kosten het zijn (grootboekrekening), een omschrijving te geven en het bedrag controleren.

  1. Je moet ook makkelijk je urenregistratie en kilometerregistratie bij houden. In excel kan dit ook, maar het is makkelijk als je dit in 1 pakket kan doen, toch?

  1. De prijs. Veel boekhoudpakketten werken met een prijs die afhankelijk is van het aantal mutaties. Als je meer transacties hebt, betaal je bij sommige meer. Andere hebben een vaste prijs per maand. Schat in welke voor jou het goedkoopst is.

  1. Hebben ze een goede helpdesk en een goede handleiding. Altijd handig als je het even niet meer weet.

  1. Het belangrijkste: het moet je financieel inzicht geven. Je moet een balans en een winst-en verliesrekening kunnen uitdraaien. Ook moet je BTW-aangifte er automatisch uitkomen.

Mijn favoriet is moneybird. Als je hier klikt, krijg je de eerste 4 maanden gratis. Voor andere kortingen zie mijn favorieten

Over de schrijver
Reactie plaatsen