Onlangs hoorde ik op het nieuws dat 60% van de ondernemers binnen 5 jaar met hun bedrijf stopt. Nu zie je op diverse sites andere percentages, maar het blijft meer dan de helft van de ondernemers.
Dus de helft van alle startende ondernemers met grootse dromen van vrijheid, geld verdienen en echt mensen helpen, red het gewoon niet. Ik zie dit natuurlijk ook in mijn werk en netwerk. Daarom geef ik jou graag 8 van de meest voorkomende redenen waarom ondernemers ermee stoppen en hoe jij dit kan voorkomen.
Vind je het fijner om naar deze 8 redenen te luisteren? Ik nam ook een podcast op over dit onderwerp. Beluister de podcast ‘8 redenen waarom bedrijven ermee stoppen en hoe jij het kan voorkomen’ hier.
1. Product/markt combinatie
Veel ondernemers hebben – denken ze – een geweldig idee. Ze hebben iets nieuws bedacht – soms denken ze dat ook 😉 – en hebben het gevoel dat iedereen op hun idee zit te wachten. Of ondernemers zien dat iemand anders succesvol is met iets en besluiten dat zij dat ook willen. In het ergste geval kopiëren ze letterlijk de andere ondernemer, wat natuurlijk nooit gaat werken. Heb je zelf ooit een copycat gehad of heb je er nu één? Beluister dan ook eens mijn podcast ‘Copycats: Hoe ga je hiermee om?’.
Linksom of rechtsom, je hebt een idee en daarmee ga je de markt bestormen. Je lanceert je product door een challenge of in je netwerk, je hebt grote verwachtingen en dan… Blijf het stil. Misschien koopt je moeder het of een vriendin – vaak ook nog tegen korting – en dan… Doodse stilte.
Dit kan met onwijs veel zaken te maken hebben, denk aan:
- Je marketing
- Een nog niet zo’n groot netwerk
- Jouw idee
Als je een half jaar tot een jaar bezig bent en je krijgt geen klanten, dan kan je er weleens over nadenken dat dit niet het product is waar mensen op zitten te wachten. Of je gaat twijfelen aan de prijs of de manier van aanbieden.
Het is in dit soort gevallen altijd belangrijk om naar de markt te luisteren. Tweak je product, verzin je eigen draai, verzin een ander verdienmodel of misschien is het tijd om weer terug te gaan naar de tekentafel en toch een ander product te verzinnen of eens aan je (potentiële) klanten te vragen waarom ze niet kopen en wat ze missen.
2. Cash
Dit onderdeel is cruciaal en zo vaak genoemd: Cash is king! Als je geen cash hebt, dan ga je failliet. Dus dit is misschien wel het meest belangrijke factor in het ondernemen: cash. Alle grote ondernemers zullen dit aangeven. Er is natuurlijk niet voor niets zoveel aanvraag voor financiering.
Geld op de bank maakt dat jij jezelf kan uitbetalen, maar ook je rekeningen en eventueel je personeel of team kan betalen. Kan je dat niet, dan gaat het heel snel slecht met je bedrijf. Schuldeisers komen langs en als je jezelf niet meer kan uitbetalen, kom je ook privé in de problemen.
De nummer 1 fout die ik ondernemers hierin zie maken is dat ze zichzelf een salaris uitkeren terwijl het geld er niet is. Geld wat eigenlijk betaald moet worden aan de belasting, wordt dan aan henzelf uitgekeerd. Maar de belastingdienst wil toch echt z’n geld…
De volgende dingen kun je doen om dit onder controle te houden:
- Realiseren dat omzet geen cash is. Als jij een betalingstermijn van 3 maanden hebt, dan heb jij 3 maanden geen cash.
- Financiën moeten belangrijk gemaakt worden in je bedrijf en onderschat het vooral niet. Een boekhouder is fijn om de administratie te verwerken, maar je wilt iemand die echt meedenkt over de toekomst.
- Maak een cashflow planning. Wanneer komt er geld in en wanneer gaat er geld uit.
- Begrijp je cijfers, weet waar je over praat.
Nog een makkelijke tip om je cashflow snel te peilen. Kijk in je boekhouding bij balans. Tel daar alles wat onder vlottende activa en liquide middelen staat op en haal daar dan de vlottende passiva af. Dat is het geld wat je nu op de bank hebt staan.
3. Samenwerking gaat niet goed
Sommige ondernemers beginnen met z’n tweeën. Het zijn co-founders of ondernemers die gedurende de jaren zijn gaan samenwerken met een compagnon. Dit gaat helaas vaak mis. Mensen veranderen, behoeftes veranderen en er kan ruzie ontstaan tussen beiden. Communicatie blijft de sleutel tot succes.
Ik ben nu 3 jaar ondernemer en heb het al 10 keer meegemaakt dat dit soort samenwerkingen niet goed gaan. Vaak ligt het aan veranderende behoeftes. De één gaat meer richting A en de ander meer naar B. Of er ontstaat ruzie over geld.
Dit soort situaties kunnen het bedrijf versterken en juist groei opleveren of het gaat verkeerd en jullie groeien uit elkaar.
De oplossing is eigenlijk heel simpel… Blijf communiceren. En een andere oplossing is: Let it go. Vaak zie je dat ondernemers – ondanks dat het niet meer werkt – toch bij elkaar blijven om het nog eens te proberen. Net zoals een relatie die ooit beëindigd is en waarbij de partners het toch nog een keer gaan proberen, werkt ook dit vaak niet. Met uitzonderingen op de regel 😉
4. Alles alleen blijven doen
Weet jij waar de E in CEO voor staat? Pas geleden hoorde ik deze vraag bij een seminar. E = everything zei iemand. Je doet in het begin alles in je onderneming zelf. JE bent marketeer, finance strateeg, jurist, salesmanager, etc. Maar eigenlijk staat de E voor entrepreneur. Chief Entrepreneur. En een entrepreneur heeft een visie. Die weet mensen te leiden, te inspireren en heeft een idee hoe zijn product eruit moet zien, maar ook hoe dat verkocht kan worden.
Dus als je nu een mooie omzet en winst doet, maar nog alles zelf doet. Zestig uur per week werkt en niemand wil aannemen omdat jij jouw klanten het beste kan bedienen, vraag je dan eens af hoe lang je dit nog blijft volhouden. De vrijheid die je ooit dacht te hebben als ondernemer is dan echt weg. Veel mensen stoppen er dan ook mee.
Probeer dus een team te bouwen en taken uit te besteden.
Dat is eng en oncomfortabel, maar zo voorkom je dat je 60 uur per week werkt en geen dingen meer doet die jou echt inspiratie opleveren.
5. Een team dat niet aligned is
Heb ik net de tip gegeven om taken uit te besteden, kom ik nu al met een waarschuwing. Want een team kan ook voor problemen zorgen als ze niet werken volgens jouw cultuur en regels.
Hoe klein je ook bent als ondernemer, je hebt al een cultuur. Denk aan de manier waarop jij je klanten behandeld, de responstijd, etc.
Als jij 1 of 2 zzp-ers hebt, dan is dat prima te managen. Maar stel dat jij 3 of 4 mensen in dienst hebt en 1 is er heel erg negatief, dan zorgt dat voor problemen in je bedrijf. Het is dan noodzakelijk om met die person te praten of zelfs afscheid te nemen.
Jij hebt namelijk een team nodig waarbij alle neuzen dezelfde kant op staan. Die jouw bedrijf en jou ondersteunen en die jij vertrouwt.
6. Niet op tijd loslaten
Het is al vaker voorbij gekomen, maar neem snel afscheid van dingen die niet werken. Of dit nu mensen zijn, samenwerkingspartners, producten of diensten.
Iets wat je teveel tijd kost, niet moeiteloos gaat of geld kost. Weg ermee! Je moet goed voor jezelf en je bedrijf zorgen en daar horen energieslurpende/geldverslindende dingen niet bij.
Heb je dan gefaald? Nee hoor. Je hebt wat geleerd.
7. Geen risico durven nemen
Ondernemen is altijd gecalculeerd risico nemen. Je ziet het bij alle grote ondernemers. Op een moment dat ze een groot risico namen, betaalde zich dat uit in meer succes.
En even los van de Elon Musk en Richard Branson, je hoeft niet direct alles te verliezen. Maar af en toe een risico durven nemen kan echt geen kwaad.
Durf te investeren in personeel, nieuwe software of iets anders. Maar doe het wel gecalculeerd. Weet wat de risico’s zijn. Maak een worst en best case scenario en ook een realistisch scenario. Op die manier weet je precies waar je aan begint.
Brengt jouw beslissing een groot risico met zich mee? Overleg dit dan met de financieel strateeg binnen jouw bedrijf.
Ik zie soms ook ondernemers – en vooral de startende – die blijven hangen in het niet echt actie ondernemen. Die blijven van coach naar coach hoppen. Geven soms duizenden euro’s hieraan uit en doen dan nog niets.
Actie ondernemen, soms de fout in gaan en dan weer opstaan is de way to go. Blijven hangen in ‘ik weet het niet’ of ‘het is nog niet 100% perfect’ is echt een no go.
8. Mindset
Daar is hij dan toch eindelijk, mindset! Ik ben niet van het manifesteren in de vorm van denk eraan en het verschijnt, maar ik geloof wel dat je met een positieve mindset veel meer kan bereiken dan met een negatieve mindset.
Als je als starter denkt dat niemand op je zit te wachten, dat je nooit kan groeien en dat anderen veel beter zijn, dan is de kans op succes vele malen kleiner.
Denk dus positief, probeer dingen uit en durf te falen. Falen is niet slecht. Het levert je misschien een avond ‘ik eet veel ijs en chocola op de bank’ op, maar je kan er altijd wat van leren.
Denk je na het lezen van dit artikel dat jij ook wel een financieel strateeg in jouw team kan gebruiken? Die je helpt met jouw financieel plan, jouw cijfers uitlegt en je steunt bij financiële beslissingen? Plan eens een kennismakingsgesprek in om erachter te komen wat ik voor jou kan betekenen. Je kan het gesprek hier inplannen