[caption id="" align="alignnone" width="1170"]Barterdeal Barterdeal: verstandig of niet?[/caption]

Barteldeal: Verstandig of niet ?


Als beginnende ondernemer of als je tijdelijk wat lager in cash zit, dan lijkt een barterdeal verstandig . Maar is dat echt zo?

Wat is een barter deal?


Een barter deal is een uitwisseling van producten en diensten met een gesloten beurs. Jij levert een dienst en die betaalt de andere ondernemer met zijn/haar dienstverlening of product.

Het lijkt een fijne samenwerking te zijn, zeker als je als ondernemer weinig geld hebt, maar er zitten wel wat haken en ogen aan.
  1. Bepaal duidelijk van te voren  de waarde van elkaars product en/ of dienst.  Bespreek goed met elkaar wat je van elkaar kan verwachten. Vergelijk de prijs ,maar ook de uren investering.  Jij kan immers een hoger uurtarief hebben dan de ander.
  2. Behandel de ondernemer met wie je een barter deal hebt als een volwaardige klant.  Je krijgt niet in geld uitbetaald en dit kan misschien gaan wringen bij jezelf. Zeker als jouw dienst uit meerdere sessies bestaat ( bijv. 8 x 1 uur) gedurende het jaar en de ander 1 hele dag bezig is voor jou.  Na 8 maanden ben je makkelijk die ene dag vergeten dat de ander voor jou heeft gewerkt.
  3. Leg het vast!! Zoals alle andere afspraken, leg ook deze afspraak goed vast, zodat je er altijd op terug kunt komen als er onduidelijkheden zijn.

Ik zelf ben geen fan van barterdeals. Ik vind de waarde  vaak moeilijk in te schatten en ik werk gewoon veel beter als ik betaald krijg/ of iemand anders betaal voor de diensten.


De afspraken zijn een stuk duidelijker als je gewoon betaald en als er iets mis gaat, kan je ook veel makkelijker er iets van zeggen.  Je kan kiezen voor een ondernemer die jij goed vindt in plaats van een partij te zoeken die geïnteresseerd is een barter deal.


En ik vind een barterdeal meestal wat onprofessioneel overkomen. En laten we wel wezen met een barterdeal kan je je vaste lasten niet betalen.


 

Voor meer informatie kan je mijn podcast hierover beluisteren op Spotify 

Artikelen in Barterdeal: verstandig of niet?