Barterdeal: verstandig of niet?
Informatie
Garcia Stans
Informatie
08/31/2020
3 min
0

Barterdeal: verstandig of niet?

08/31/2020
3 min
0


Barteldeal: verstandig of niet?

Een barterdeal is een uitwisseling van producten en diensten zonder dat hiervoor een factuur in rekening wordt gebracht. Jij levert een dienst als ondernemer en die wordt door een andere ondernemer met zijn/haar dienstverlening of product betaald.  

 

Barterdeals zie je vooral terugkomen bij ondernemers die nog niet voldoende geld hebben om te investeren in producten of diensten. Het lijkt in eerste instantie een fijne samenwerking te zijn, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Waar moet je bij een barterdeal nu eigenlijk op letten?  

 

Bepaal van tevoren de waarde van elkaars product en/of dienst  

Bespreek van tevoren goed met elkaar wat je van elkaar kan verwachten. Vergelijk de prijs, maar ook de investering in uren. Jij kan immers een hoger uurtarief hebben dan de ander.  

 
Stel dat jij bijvoorbeeld een coachtraject aanbied van 3 maanden en de ander geeft jou in ruil daarvoor een fotoshoot van een hele dag met als eindresultaat 50 foto’s. Bepaal dan van tevoren of dit in verhouding staat tot elkaar. Wat is jouw tijdsinvestering en die van de fotograaf en wat is het uiteindelijke eindresultaat? De foto’s kun je uiteraard nog heel lang gebruiken, maar ook jouw coachtraject heeft een impact op de andere ondernemer. Bepaal of die waarde in verhouding staat tot elkaar of dat er bijvoorbeeld 2 fotoshoots van een dag georganiseerd moeten worden om net zoveel waard te zijn als het coachtraject van 3 maanden.  

 

Kortom, zorg ervoor dat de barterdeal voor jullie allebei evenveel waarde heeft qua prijs, maar ook qua investering in uren.  

 

Behandel de andere ondernemer met wie je een barterdeal hebt als volwaardige klant  

Je krijgt bij een barterdeal niet uitbetaald in geld en dat kan gaan wringen bij jezelf. Zeker als jouw dienst uit meerdere sessies bestaat, bijvoorbeeld 8 x 1 uur coaching gedurende het hele jaar en de ander 1 dag bezig is voor jou. Na 8 maanden ben je makkelijk die ene dag vergeten dat de ander voor jou heeft gewerkt. 

 

Wanneer je van tevoren hebt bepaald dat het wel in verhouding staat tot elkaar qua investering in geld en tijd, dan is het van belang om de andere ondernemer na een tijdje niet als een minder volwaardige klant te behandelen. Ook al ben je die ene dag misschien al vergeten.  

 

Leg alle afspraken van de barterdeal vast 

Zoals je bij al je klanten afspraken vastlegt, is het ook van groot belang dat je de afspraken van een barterdeal ook goed vastlegt. Zo kunnen er nooit onduidelijkheden ontstaan en weet je precies wat je van elkaar verwacht.  

 

Leg eventueel ook vast wat de consequenties zijn als één van jullie je niet aan de barterdeal houdt. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand afspraken niet nakomt bij een barterdeal. Als jij wel al jouw dienst en/of product hebt geleverd, dan moet er een mogelijkheid zijn om alsnog een factuur in rekening te brengen als de ander de gemaakte afspraken niet nakomt en zijn of haar product en/of dienst niet levert.  

 

Een barterdeal betaald je vaste lasten niet  

Persoonlijk ben ik geen fan van barterdeals. Ik vind de waarde over het algemeen vaak moeilijk in te schatten omdat je kijkt naar zowel de investering in tijd als in prijs. Toch kan iets wat jij levert voor de barterdeal misschien veel waardevoller zijn dan wat de ander levert omdat de impact groter is op de ander.  

 

De afspraken zijn ook een stuk duidelijker als jij wordt betaald en je betaald de ander ook. Als er iets mis gaat, kun je er ook veel makkelijker iets van zeggen.  

 

Daarnaast kun je ook kiezen voor een ondernemer die jij goed vindt in plaats van dat je op zoek gaat naar een partij die geïnteresseerd is in een barterdeal en de dienst levert waar jij naar op zoek bent.  

 

En laten we heel eerlijk zijn, met barterdeals kan jij je vaste lasten niet betalen. Dus wat levert het je uiteindelijk op?  


Reacties
Categorieën