Zo bereken jij jouw nettowaarde
Als ondernemer weet je wat de nettowaarde is van je bedrijf. Maar wist je dat jijzelf ook een nettowaarde hebt. In deze blog ga ik je alles uitleggen over jouw netto waarde, wat het precies zegt en hoe je het kan berekenen. Wil je liever luisteren dan vind je de podcast hier.
Nettowaarde van je bedrijf
Laten we eerst stil staan wat eigenlijk nettowaarde is. Nettowaarde is wat overblijft als je alle bezittingen en schulden met elkaar verrekent. Wat overblijft is je nettowaarde. Het geeft aan hoe je er eigenlijk financieel voorstaat en op welke manier het vermogen is verdeeld.
Nettowaarde geeft aan hoe je er financieel voorstaat
Als je naar je bedrijf kijkt heb je activa. Deze staan links op je balans en bevatten bijvoorbeeld je investeringen, het saldo op je bank, het geld wat je nog van klanten verwacht.
Dan heb je ook passiva. Deze staan rechts op de bank en bestaan uit bijvoorbeeld kortlopende schulden zoals geld wat jij nog moet betalen aan leveranciers of aan de belastingdienst.
Als je deze met elkaar verrekent ( Activa – Passiva), dan heb je een goed beeld over hoe jouw bedrijf financieel ervoor staat. Komt er een negatief bedrag uit en heb je meer schulden dan bezittingen, dan moet je er snel voor zorgen dat dit anders wordt. Dit kan bijvoorbeeld door meer winst te genereren om je schulden te verminderen.
Als ondernemer ben je hier altijd mee bezig. Hoe zorg je ervoor dat je er geld binnenkomt? Je bent op de hoogte van de inkomsten/ uitgaven. Je weet wat goed gaat en wat niet, waar de winstlekken zijn. Kortom als je aan je bedrijf werkt, is meer winst draaien een grote prioriteit.
Heb je geen overzicht van de financiën in je bedrijf ,dan kan je altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen. Dan kan ik je helpen om meer overzicht te krijgen. Kijk voor de mogelijkheden hier of plan direct een kennismakingsgesprek in
Nettowaarde van jezelf.
Je kan ook de nettowaarde van jezelf berekenen. Maar toch doen we dit niet zo snel. Zeg eens eerlijk heb jij dit weleens gedaan?
Veel mensen vinden dit eng. Als je dit namelijk doet ,komt heel snel naar voren hoe jij er financieel eigenlijk voor staat. Hoeveel jij in financiële zin waard bent?
En dat kan heel spannend zijn. Je wordt ineens met je neus op de feiten gedrukt. Het kan meevallen of juist tegenvallen. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de huishoudens hun nettowaarde onderschat en 25% overschat.
70% van de huishoudens hun nettowaarde onderschat en 25% overschat.
En toch is het slim om te doen. Pas als je de huidige realiteit kent, weet je ook welke acties je kan ondernemen om jouw financiële waarde te verbeteren. Als je dit voor je bedrijf doet, waarom zou je dit niet voor jezelf als persoon doen.
Hoe bereken je nu jouw financiële netto waarde?
Je telt eerst al je bezittingen bij elkaar op. Denk aan:
- Je banktegoeden
- Je spaartegoeden
- Pensioenpotje
- Beleggingen
- Sieraden
- Woning
- Auto
- etc
Hier trek je dan al je schulden af. Denk aan:
- Hypotheek
- Leningen
- Creditcard schulden
- Te betalen belastingen
- Niet betaalde rekeningen
Als je deze van elkaar aftrekt ( bezittingen -/- schulden) kom je op jouw financiële nettowaarde.
Nu je je huidige situatie kent, kan je actie ondernemen. Hoe kan je meer bezittingen krijgen? Wat moet je daarover leren? Welke acties kan je direct nemen.
En als je elk jaar jouw nettowaarde berekent, kan je mooi je voortgang bewaken.Dus pak je papier, pen, excel en rekenmachine. Zorg dat je in alle systemen kan en bereken je eigen nettowaarde.
Veel succes!
Heb je hier hulp bij nodig kijk dan op www.sparkleyourbusiness.com.