Wat is een financieel dashboard en wat zijn de voordelen?
07 augustus 2023 
in Winst

Wat is een financieel dashboard en wat zijn de voordelen?

 

Als ondernemer ben jij de CFO (Chief Financial Officer) van jouw bedrijf. Jij bent verantwoordelijk voor de cijfers en de financiële toekomst van je bedrijf. Helaas is je boekhouding bijhouden niet genoeg. Daarom werk ik altijd met een financieel dashboard, ook voor mijn klanten. Sommige zijn er (deels) mee bekend, maar anderen totaal niet.  

 

Ontdek in dit artikel wat een financieel dashboard is en wat de voordelen zijn voor jou en jouw bedrijf om een financieel dashboard te gebruiken.  

 

Wat is een financieel dashboard?  

Een financieel dashboard is – in mijn geval – een dashboard in Excel waarin je alles van jouw financiën invult. Niet alleen zakelijk, maar zeker ook privé.  

 

Zo bestaat mijn financieel dashboard uit een overzicht dat je invult met:  

  • Privé kosten  
  • Zakelijke kosten  
  • Omzet (gerealiseerd en verwacht) 

 

Vervolgens rollen daar automatisch gegevens uit rondom jouw cashflow en financieel plan.  

Voor de meer visueel ingestelde mensen onder ons, is er ook een tabblad ‘dashboard’ waar alles visueel wordt weergegeven.  

 

Voordelen van een financieel dashboard 

Ik raad iedereen aan om een financieel dashboard bij te houden. Dat heeft te maken met een aantal voordelen die dit met zich meebrengt.  

 

Jezelf salaris uitbetalen 

Een groot voordeel is dat je met het financieel dashboard precies ziet wat er nodig is om jouw gewenste salaris uit te kunnen betalen. Daardoor betaal je jezelf nooit te weinig of juist teveel uit.  

 

Bewustwording creëren rondom je privé kosten 

Een ander voordeel van het financieel dashboard dat niet direct met je bedrijf te maken heeft, is dat je bewustwording creëert rondom jouw privé kosten. Ik raad altijd aan om hier alles in te vullen. Dus van de hypotheek tot kleding tot verzekeringen en reizen.   

 

Door dit maandelijks te doen zie je waar jouw geld naartoe gaat en dit kan tot inzichten leiden. Denk bijvoorbeeld aan:  

  • Bewuster omgaan met een boodschappenbudget als daar meer geld naar toe gaat dan je zou willen 
  • Het onderzoeken of er goedkopere verzekeringen zijn 
  • Het inzicht dat je erg weinig geld aan jezelf uitgeeft en dat meer mag doen  


Ook zie je of je voldoende salaris aan jezelf uitkeert om deze privékosten te kunnen betalen.  

 

Bewustwording creëren rondom je zakelijke kosten 

Net zoals bij je privé kosten, creëer je ook bewustwording rondom jouw zakelijke kosten. Hier vul je ook alle kosten in. Van bepaalde verzekeringen tot het inhuren van teamleden tot software kosten en marketingkosten. Kortom, alle kosten die je met jouw zakelijke rekening betaalt, komen hierin terug.  

 

Door dit overzichtelijk in een financieel dashboard te zien staan in plaats van in Moneybird, zie je ook of bepaalde maanden meer kosten met zich meebrengen of dat je op bepaalde vlakken wellicht kosten kan besparen.  

 

Stel dat je ziet dat er een heel groot bedrag naar softwarekosten gaat, dan kun je een moment inplannen om te onderzoeken of je deze kosten kan verminderen. Wanneer de facturen los van elkaar steeds binnenkomen, dan valt dat in een boekhoudprogramma minder op en sta je er minder snel bij stil. Alles wordt dan op één grote hoop gegooid.  

 

Zie in één oogopslag of jij jouw omzetdoel behaalt   

Een ander onderdeel dat je invult, is de verwachte en gerealiseerde omzet per maand. Door hier per maand al in te vullen wat je verwacht om te zetten en wat je uiteindelijk hebt gerealiseerd, zie je of je jouw omzetdoel maandelijks haalt of niet.  

 

Merk je dat je steeds meer omzet verwacht dan dat je daadwerkelijk realiseert, dan is er werk aan de winkel. Onderzoek of je te hoge verwachtingen hebt of dat er ergens anders in het proces iets misgaat waardoor je minder omzet realiseert dan mogelijk is.  

 

Cashflow is king  

Het belangrijkste is dat jouw cashflow op orde is. In het financieel dashboard zie je in één oogopslag of jouw cashflow positief of negatief is. Hier worden zowel de privé kosten als de zakelijke kosten in meegenomen zodat je een duidelijk beeld krijgt van jouw cashflow.  

 

Is jouw cashflow positief, dan kan er bijvoorbeeld gekeken worden of je nog ergens kan en wil opschalen qua marketing, team of op een ander vlak.  

 

Is jouw cashflow negatief, dan is er werk aan de winkel. Het is belangrijk om direct actie te ondernemen en te onderzoeken wat er moet gebeuren op privé en/of zakelijk gebied om de cashflow weer in de positieve cijfers te krijgen.  

 

Kortom, het geeft je handvatten om een financieel plan te maken.  

 

Financieel dashboard 

Sinds kort is het financieel dashboard niet alleen beschikbaar voor mijn klanten, maar ook voor jou. Hier vind je meer informatie en kun je ‘m direct kopen voor maar €14,50. Je krijgt er een handige video bij waarin ik precies uitleg hoe jij het financieel dashboard kunt gebruiken.  

 

Liever samen aan de slag gaan zodat ik kan meekijken naar jouw financieel dashboard en we samen een financieel plan maken? Plan hier een gratis kennismakingsgesprek in. 

  

 

 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen