Financiële buffer

Financiële buffer is noodzakelijk

Financiële buffer

Nu veel ondernemers op een directe manier of indirecte manier last hebben van de corona virus , is het goed om even stil te staan bij het nut en noodzaak van een financiële buffer.

Wat is een financiële buffer?

Een financiële buffer is het geld wat je apart hebt staan om onverwacht uitgaven op te kunnen vangen. Of in het geval van een onverwachte inkomensdaling  dat toch je bedrijf voor een bepaalde tijd kan voortbestaan.

Net zoals je misschien ook privé altijd geld opzij zet voor onverwachte uitgave ( vervangen wasmachine etc) is het ook handig om dit zakelijk te doen.

Hoe hoog moet de financiële buffer zijn?

De hoogte is voor iedereen verschillend. Het kan zijn dat je genoeg op je rekening laat staan om minstens 1 jaar de vaste lasten te kunnen voldoen of misschien is 3 maanden al genoeg.
Dit hangt af van het soort onderneming en hoeveel je verdient.

Bereken dit voor jezelf. Maak een reëel worst case scenario en bepaal aan de hand daarvan hoeveel je nodig hebt om je bedrijf in stand te houden ,maar ook je eigen salaris.

Gebruik de financiële buffer alleen als het nodig is

Maak met jezelf de afspraak dat er altijd een bepaald minimum op de bank staat en kom hier ook niet aan, tenzij die onverwachte gebeurtenis plaatsvindt.

Gebruik het geld niet omdat je even een cursus wilt doen.  Of dat je net niet genoeg geld op de lopende rekening hebt staan om een marketing campagne te doen. Daar is deze financiële reserve niet voor bedoeld. Als je hiervoor te weinig geld hebt, is het raadzaam om te kijken naar je business.

Als je een goedlopende business hebt, zal je deze reserve nooit nodig hoeven te gebruiken voor normale uitgave. Je  kan zelf een deel reserveren om de financiële reserve aan te vullen.

De financiële buffer is ook je eerste stap naar financiële vrijheid. Hoe hoger deze is , hoe meer financiële vrijheid je hebt.

Wil je je persoonlijke buffer berekenen, kijk dan even op deze site hier

Over de schrijver
Reactie plaatsen