Prijzen benoemen op je website: 4 voordelen & 6 praktische tips

Prijzen benoemen op je website: 4 voordelen & 6 praktische tips  

Je prijs wel of niet benoemen op je website? Het is een onderwerp wat regelmatig terugkomt onder ondernemers en de meningen zijn er nogal over verdeeld. Zelf ben ik een echte voorstander van het benoemen van je prijzen op de website. Graag deel ik de voordelen met je en enkele tips, zodat jij hier direct mee aan de slag kan gaan!   

 

Voordelen van het benoemen van prijzen op je website  

Het benoemen van prijzen op je website heeft een aantal voordelen voor jou als ondernemer:   
 

Je doet de klant een plezier.    

Als een potentiële klant van plan is om een dienst/product af te nemen, dan is het prettig wanneer diegene al direct weet welke prijzen er worden gehanteerd. Het kan een extra drempel zijn voor een potentiële klant wanneer hij of zij op jouw website komt en contact moet opnemen om naar de prijs te vragen. Zorg er wel voor dat je naast je prijs ook je product/dienst goed omschrijft en wat het voor jouw potentiële klant oplevert. Alleen een beknopte beschrijving met een prijs, zorgt sneller voor potentiële klanten die afhaken.  
   

Transparantie   

Als jij jouw prijs benoemt op je website, geef je ook transparantie. Je geeft aan wat je levert voor die prijs en waarom je goedkoper of duurder bent dan je concurrent. De voorwaarde hiervan is ook dat je alles helder omschrijft. Wordt de prijs niet genoemd, dan kan een potentiële klant er  denken dat je verschillende prijzen hanteert of hij/zij gaat er  vanuit   dat je te duur bent, ook al is dat misschien niet het geval. Denk maar eens aan die kledingwinkel waar prijzen van outfits al direct goed zichtbaar zijn en kledingwinkels waarbij dat niet het geval is. Van welke kledingwinkel denk je dan dat de outfits duurder zijn?    
 

Salesgesprekken worden efficiënter en doelgerichter  

Als jij je prijs niet benoemt op je website en potentiële klanten nemen contact met je op, dan is de kans groter dat dit helemaal niet jouw potentiële klanten zijn en jij de verkeerde doelgroep aanspreekt. Stel dat een dienst van jou €2.500 kost en je hebt deze prijs niet op je website benoemd. Dan kan het voorkomen dat 7 van de 10 mensen dit niet kan betalen. Je verdoet dan de tijd van jezelf en van je klant. Persoonlijk besteed ik liever mijn tijd aan 3 mensen die oprecht geïnteresseerd zijn en niet afhaken op de prijs, dan aan 10 waarvan 7 mensen mij niet kunnen betalen.   
 

Je komt betrouwbaar over  

Als jij als ondernemer transparant bent over je prijzen, dan stijgt jouw betrouwbaarheid en geef je geen reden aan potentiële klanten om te onderhandelen. Wees niet bang voor concurrentie. Klanten gaan meestal toch vergelijken. Jouw concurrenten kunnen jouw prijzen zien, maar ze kunnen nooit dezelfde service leveren als jij. De vraag is ook of je klanten wilt die alleen voor de goedkoopste prijs gaan. Dat zijn meestal niet de meest prettige klanten.   

 

6 tips voor het benoemen van prijzen op je website  


Als je nu nog geen prijzen op je website hebt staan, dan kan het best een drempel zijn om dit wel te doen. Er spelen diverse overtuigingen een rol en het kan ook spannend zijn om dit te doen. Waar je jezelf eerst misschien nog liet meeslepen om een lagere prijs te bieden aan een klant, is dat nu niet meer mogelijk. Daarom geef ik je graag 6 tips voor het benoemen van prijzen op je website.   

 

Werk met pakketten  

Vind je het lastig om een prijs vast te stellen omdat je normaal gesproken altijd op maat werkt? Werk dan met pakketten en geef potentiële klanten een keuze. Geef voldoende informatie over alle pakketten en misschien zijn er hierdoor zelfs opties waar mensen anders niet aan hadden gedacht. Door aan één van de pakketten ‘meest gekozen’ toe te voegen, kun je ook de focus op één van de pakketten leggen.   
 

Wees duidelijk  

Vermeld zo duidelijk mogelijk wat er bij elk pakket zit inbegrepen. Het moet voor mensen duidelijk zijn wat ze krijgen voor het bedrag dat jij rekent voor het pakket. Stel dat jij maar één regel uitleg geeft en de prijs van jouw dienst is €750, dan is de kans klein dat iemand de knoop doorhakt om dat pakket te kopen.   
 

Benoem de transformatie  

Benoem altijd de transformatie die iemand doormaakt als ze klant bij jou worden. De beschrijving van die transformatie kan net datgene zijn wat iemand over de streep trekt.   
 

Vergelijk je prijzen met concurrenten  

Vergelijk jouw prijzen altijd met die van concurrenten. Probeer te analyseren waarom jij goedkoper of duurder bent. Dit mag ook terugkomen in jouw teksten op de website. Benoem niet letterlijk of en waarom je goedkoper/duurder bent, maar laat dit wel duidelijk terugkomen in de tekst. Stel dat iemand dezelfde online training aanbied dan dat jij doet, maar die van jou is duurder, geef dan aan dat er bijvoorbeeld maandelijks 2 live  Q&A’s  bij zitten waar men ook de opname van ontvangt.   
 

Geef een richtlijn bij maatwerk   


Als je maatwerk verricht en je geen pakketprijzen kunt benoemen op je website, geef dan een richtlijn. Noem voorbeelden van bepaalde constructies of ontwikkel een tool die potentiële klanten zelf kunnen invullen zodat ze een richtlijn krijgen van het tarief. Het is ook mogelijk om een aantal vanaf prijzen met diverse opties te benoemen. Ook hiervoor geldt weer, wees zo duidelijk mogelijk.  
 

 BTW vermelden  


Richt jij jezelf op ondernemers? Vermeld je prijzen dan exclusief btw. Richt jij jezelf op particulieren, zorg er dan voor dat je de prijs inclusief btw vermeld.   

 

Werken aan je money  mindset  

Merk je dat vooral jouw money  mindset  je in de weg zit bij het benoemen van prijzen op je website? Besef dan dat je hier iets aan kan doen. Jij kan je money  mindset  verbeteren voor meer financiële vrijheid en onafhankelijkheid.   

 

Ik heb een online training ontwikkeld die in het teken staat van het verbeteren van je Money  Mindset Je vindt hier meer informatie over de cursus " I love Money"