Profit first - Wat kan het voor jouw bedrijf betekenen?
21 april 2020 
in cash

Profit first - Wat kan het voor jouw bedrijf betekenen?

Profit first

Profit first

Wat kan Profit First voor jouw bedrijf betekenen?

 

Bij elk klantgesprek wat ik heb, komt standaard de vraag wat is Profit First en wat kan het voor mijn bedrijf betekenen? Het is een redelijk nieuw concept voor de financiële wereld en dus voor mij een reden om me hierin te gaan verdiepen.

Wat is Profit First

Als financial moet ik eerlijk zeggen dat ik eerst wat sceptisch was over het concept. Ik ben opgeleid in de wereld van winst- en verliesrekeningen en met de formule Omzet – Kosten = Winst.

Profit First draait deze formule om: Omzet – Winst= Kosten. Kan het simpel omdraaien van deze woorden finance zoveel makkelijker maken?

Na het lezen van het boek “ Profit First” begrijp ik waarom er zoveel ondernemers over praten.

De methode Profit First:

In plaats van de winst- en verliesrekeningen te kijken die je van je boekhouder krijgt, kijk je nu naar je banksaldo.   Het geld wat je ontvangt van de klant, verdeel elke twee weken je in de basis over 5 rekeningen: Ontvangsten, winst, salaris eigenaren, belasting en kosten. Daarnaast dien je nog 2 spaarrekeningen aan te houden waar je niet makkelijk bij komt: “winst aanhouden” en “belasting aanhouden”.

Het geld verdeel je door middel van berekende percentages. Deze percentages zullen in het begin je huidige status zijn, maar elke maand kan je deze percentages naar je target verhogen. Je komt er dan snel achter als je te weinig geld hebt om je kosten te betalen. Dan is het noodzaak om je naar je kosten te kijken. Je wordt bewuster van je uitgaven

Verschil  Profit First met  de “ traditionele manier boekhouden”

De theorie is nog steeds hetzelfde. Verlaag je je kosten, dan verhoog je je winst.

Maar winstgevendheid is juist iets wat een ondernemer uit het oog verliest. Die focust zich meestal alleen op meer verkopen en meer omzet. Wat de meeste ondernemers vergeten is dat met meer omzet, ook je kosten gaan toenemen.

De methode met het verdelen over de rekeningen is niet gangbaar in de financiële wereld en ik kan me voorstellen dat voor veel ondernemers het prettig is dat ze kunnen zien aan hun banksaldo hoe het staat met hun onderneming.

Maar ook met deze methode geldt wel dat de ondernemer de discipline moet hebben om het geld daadwerkelijk over te boeken over de diverse rekeningen en ook niet zomaar geld gaat overboeken tussen de rekeningen.

Tevens blijft het voor de fiscus wel noodzakelijk dat je een balans en winst- en verliesrekening hebt en alles netjes registreert.

Pas ik Profit First  zelf toe?

Ja zeker. Ik heb er mijn eigen versimpelende methode van gemaakt en gebruik het vooral om het inkomende bedrag te verdelen en niet zozeer mijn bedrijf te runnen. Daar gebruik nog steeds mijn administratie voor.

Ik heb 5 rekeningen:

  • De betaalrekening. Hier komen mijn inkomsten binnen en gaan mijn uitgaven vanaf. Hier blijft 10% van het inkomende bedrag staan.
  • De ” salaris voor mijzelf “rekening: Hier zet ik een 50% van de inkomsten op
  • De Winst rekening: Hier zet ik 10% van de inkomsten op
  • De Inkomstenbelasting rekening: Ik plaats hier 30% op
  • De BTW rekening: Alles wat klanten aan BTW betalen, maak ik gelijk hier naar toe.

Wil je nu een simpele excel, die  profit first uitlegt en automatisch berekend hoeveel je moet overmaken naar de verschillende potjes/ rekeningen?

Deze excel maakt je leven een stuk simpeler en je krijgt in 1 oogopslag te zien wat je moet overmaken . Hij is te koop voor €4,95 en je kan deze dan hier direct downloaden!

 

Wil je meer weten: lees dan het boek “Profit First”  van Mike Michalowiez. Deze kan je hier bestellen

 

 

Over de schrijver
Marja
Door

Marja

op 23 Feb 2021

Hoi Garcia, Leuk om te zien dat je een aanpassing hebt gemaakt met de rekeningen. 1 betaalrekening voor inkomsten en uitgaven. Zelf heb ik dat gesplitst in een inkomstenrekening en een kostenrekening maar vind dat best een gedoe soms. Ik denk dat ik jouw voorbeeld ga volgen.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down